30. lokakuuta 2020

PULJONKIA JA MUUTA

  Luen parastaikaa SKS:n kustantamaa vuonna 2001 ilmestynyttä kirjaa Kulttuurihistoriallinen keittokirja. Toimittajina  Ulla Aartomaa, Kirsti Grönholm ja Marketta Tamminen. Olen kirjan joskus ostanut. Kirjassa on Kasari-lehdestä napattu ohje uunipäärynöistä ja minä aion näitä päärynöitä valmistaa. Kasari-lehti ilmestyi 1970-luvulla. Kirjaa on kiva lukea. Pyyt kastrullissa, punssibooli, perunaputinki, keitetty hauki kiepillä, Pietarsaaren tippaleivät, parsa ja korvasienet musliinikastikkeen kera... Upeita illallisia, herttaisia kahvikutsuja, suurten juhlapäivällisten menyyt yleensä ranskaksi 1800-luvulla. Maljoja ja puheita. Jäykkääkö? Eihän toki, mutta etiketin mukaista.

Marraskuu tuota pikaa. Joulu ja kaikki siihen liittyvä hössötyksineen päivineen vankasti tulossa. Minulla samanlainen meininki kuin jo monena vuonna eli pelkistettyä, vaatimatonta ja vähällä vaivalla. Ehkä koristelen pienen kestokuusen ja ripustan ikkunoihin valot. Näillä on menty jo viitisen joulua. Ennen vaivauduin enempään ja tein sen mielelläni. Joulu oli tärkeä, täynnä traditioita. Ohjelmaan kuului ehdottomasti elokuva Ihmeellinen on elämä (It´s wonderful life, 1946). Ohjaaja Frank Capra. Taitaa tulla tänäkin vuonna tv:stä. Jaksaako vielä katsella?  Kaupat valmistautuvat joulusesonkiin puitteissa, mitä korona suo. Olisiko jouluaiheisia maskeja? Onko joulumarkkinoita tänä vuonna? Enkö saa kotitekoisia piparkakkuja? Pitäisikö itse? Minulla ei taida enää olla muotteja. Pitäisi ostaa. Liian vaivalloista. Sjöbergin piparkakut ovat aika hyviä ja niitä saa kaupasta ja ovat käsintehtyjä. 

Kello tulee kohta seitsemän ja siitä tulikin mieleen, että olisi kiivettävä kääntämään keittiön kellon viisarit normaaliaikaan. Se kello jää aina viimeiseksi. Mutta ensin panen lattea tulemaan. Ehtii sen kellon myöhemminkin. Nautin kahvista ja viimeistä edellisestä lokakuun päivästä. Kotona koko päivä. Lähetän sähköpostia Espanjaan. A kävelee koiranomistajaystäviensä kanssa suolajärvellä, vaikka ei enää omaa koiraa olekaan. Siellä päin Espanjaa ei ole ulkonaliikkumiskieltoa. Maskia käytettävä. Sillä suojataan muita ihmisiä siellä niin kuin täälläkin.

Nyt kahvikoneen kimppuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti