28. lokakuuta 2020

PELKKÄÄ SITÄ ITTEÄÄN

 Tein aamulla heti herättyäni erään huomion: minä olen koronavanki. En tarkoita, että olisin saanut tartunnan tai siihen sairastunut, mutta se hittolainen määrää minun kuten monen muunkin elämää. Olen pahantuulinen ja syön sitä mitä en saisi. Suunnittelen koko ajan koronaa uhmaten lähteväni jonnekin, jossa on myös maskia käyttäviä ihmisiä ja sitten jäänkin kotiin. Jos lähden, en enää valitse maskia asun mukaan vaan otan ensimmäisen, joka käteen osuu. Huolestuttavaa. Eilenkin piti menemäni ulos. En mennyt. En myöskään lukenut mitään. Syytin mahdollista sadetta kaikesta. Sitä ei tullut. Harmittaa sekin, että kaukana oleva kerrostalo alkaa päivä päivältä näkyä paremmin, kun välissä oleva puusto menettää lehtensä. 

Sain roskapostia. Ihan aitoa. Mukamas eräältä tuntemaltani mieheltä. Teksti oli pelkkää englantia. Avasin ensimmäiseen vaiheeseen ja suljin. Parin päivän päästä avasin taas ja eteeni pelmahti tulipunainen sivu varoituksineen. Poistin koko viestin ja tarkistin heti pankkitilini saldon, ettei ole rahoja viety. Ei oltu. Päätin myös vastedes olla jakelematta kysyjille henkilötunnustani kokonaisuudessa. Loppuosa tai syntymäaika saa riittää. Tämä kaikki koronan lisäksi  vielä Vastaamon tietomurron takia, vaikka se ei minua henkilökohtaisesti koskekaan. Ihminen on aika turvaton kaikessa. Onneksi minulla on maski kodin ulkopuolella, että saan olla omissa oloissani melkein tunnistamattomana. On kuitenkin paikkoja, joissa on henkilöllisyys todistettava ja maskia on vedettävä himpun verran alaspäin. Sekin on väärin, koska käytön aikana maskiin ei saisi edes koskea ja jos, se olisi vaihdettava uuteen. 

Luen netin kautta ilmaiseksi viisi kokonaista asiaa Helsingin Sanomista, muuten pitäisi maksaa. En maksa. On alkanut pänniä, että iso osa HS:n kirjoituksista ei kuulu ilmaislukemiseen, vaan vain ja ainoastaan tilaajille. Ja ne ovat niitä tärkeitä asioita. Esimerkiksi painonpudottajien petolliset ruuat, Joonas Pesosen ulkonäköpaineet, eteisessä asuneen miehen tarina, Finnairin neronleimaus, Konsta Hietasen perhe-elämä viisine lapsineen ja Hakunilan alikulkutunneliin viritetty vaarallinen ansa. Nämä pitäisi ehdottomasti saada lukea maksamatta lukemisesta yhtään mitään. HS kalastaa keljulla tavalla maksavia asiakkaita. Minähän en siihen ansaan lankea. Enkä edes tunne Pesosta ja Hietasta.

Tätä kirjoittaessa taivaalla vasemmalla lähestymässä tumman harmaita pilviä, jotka ikävästi enteilevät sadetta. Säätiedotuksessa kaksi ennustetta. Toinen on sitä mieltä, että sateen todennäköisyys 31%  ja toinen kertoo 1%. Uskon siihen yhteen ja lähden menemään ulos.


2 kommenttia: