29. kesäkuuta 2019

KESÄAAMU

Paikat taas pullollaan kirsikoita ja mansikoita. On se kesä niin poikaa! Postitin Italian kirjeen. Matka yleensä kestää parisen viikkoa, mikä suuresti minua kummastuttaa, kun Euroopassa kuitenkin ollaan. Ennen oli joutuisampaa sekin.

K soitti ja päätimme mennä jonain päivänä Redin kattopuistoon, josta P-D minulle kertoi. On kuulemma Espan kokoinen. Onko ainutlaatuinen Suomessa, en tiedä. Muualla ainakin näitä korkeiden paikkojen viheralueita on. Stockmannin Roof by Ravintola Teatteri ei viheralue ole, mutta tarjoaa mukavat näkymät ruokailun ohessa tavaratalon katolta. Sinnekin pitäisi ehtiä kuluvan kesän aikana. Oodi yhä näkemättä alinta kerrosta paitsi. Sen Maijansalissa on elokuussa murretapahtuma eli oikein skaba murteella puhumisessa. Ja tietysti Stadin Slangin järjestämä. Olen optimistisena menemisestäni merkinnyt päivän kalenteriin.

Luen taas ja vielä Charles C. Mannin kirjaa Amerikasta ennen Kolumbusta. Kolumbuksen käydessä siellä olivat maat ja mannut täynnä eläimiä, kaikkia kymmeniä miljoonia. Evät ole enää. Ihminen on ahne tappaja. Varmaankin intiaanileffoihin on ollut pakko haalia sieltä sun täältä biisoneita valtavia laumoja varten. Lapsena ja vielä nuorenakin kävin usein inkkarileffoja katsomassa. Kiljuimme syvää paheksuntaa havaittuamme kellon jonkun tomahawkia heiluttavan inkkarin ranteessa. Pudota mätkähdimme illuusiosta todellisuuteen  täydellisen bluffin vammauttamana.

Nukuin aika hyvin ja jälleen ilman apuja. Heräsin kyllä varhain ja olin jo ennen viittä järjestämässä itselleni kunnon lattea. Siunattu tämä kahvintekolaite! Mitä tästä sanoisikaan äidin äiti, mamma, nähdessään kaiken nykyajan tekniikan? Ei enää kahvimyllyä polvien välissä ja hurjaa veivaamista saadakseen pavut sopivaan muotoon. Ei edes kuparipannua liedelle pantavaksi. No, mammalla oli myös kaasu puuhellan lisäksi Meilahdenkadulla Töölössä. Ei nykykahvi, kapselit vielä vähemmän, anna sitä huumaavan hyvää tuoksua, joka myllystä levisi. Ei sinne päinkään! Hyvällä mielikuvituksella sen tuntee sieraimissaan.

Ei kuin päivä käyntiin. Hyvää huomenta.
2 kommenttia:

  1. Huomenta! Sateiselta näyttää vielä Pohjois-Pohjanmaalla, mutta jospa tästäkin vielä kelpo päivä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenta itsellesi parin aamun kuluttua, Aulikki. Pohjois-Pohjanmaa? Ookko nää ihan Oulusta? Minulla on siellä hyvä ystävä ja meinaan tänä kesänä häntä helsaamaan.

      Poista