10. kesäkuuta 2019

MAALAUKSIA KATOSSA

Työstän edelleen Ellen Thesleffin kirjaa. Melkein lopussa. Hänellä on ollut Strindbergillä teoksia näytteillä melko hyvällä menestyksellä. Kriitikot ovat miehiä ja edelleen suhtautuvat naistaiteilijoihin, tai kuten sanovat "taiteilijanaisiin", varovaisen kohteliaasti. Taidemaailma edelleen miesten.

Nervanderinkadun Taidehalli pyysi Thesleffiä sommittelemaan kolmiosaisen teoskokonaisuuden Taidehallin kerhohuoneen kattoon. Kattomaalaus sai suurenmoisen hienon vastaanoton. "Ellenin herkät uhkeat ja täyteläiset freskot ovat edellen Taidehallin kerhohuoneiston katossa siinä muodossa, mihin hän ne aikanaan, kuudessa päivässä! , maalasi", kertoo kirja. Katto maalauksineen konservoitiin vuosina 2007-2009. En ole koskaan ollut Taidehallin ravintolassa, Farang, jossa kannattaa nostaa katseensa ylös.  Käyn jonain päivänä. Ja reilusti tämän elämän puolella.

Kerrottuani Italian ysävälleni Helsingin Thesleffin näyttelystä, sanoi hän , jos olisi Helsingissä, menisi ehdottomasti Thesleffin näyttelyyn. Niinpä mieleeni juolahti, kävisinkö ostamassa Hanna-Reetta Schreckin kirjan HAMin kaupasta ja lähettäisin sen hänelle. Syntymäpäiväkin sopivasti heinäkuussa. Ehkä teen sen vielä.

Seuraavaksi arkeen ja hammaslääkäripiinaan. Piti menemäni jo tohtorin toivomuksesta vuoden alussa, mutta minulla jotkut käsitteet ovat venyviä. Menin nyt vasta, Rumba jatkuu, enkä ole järin ihastunut. Vaikka tämä lääkäri vaikuttaa osaavalta ja taitavalta, eikä edes torunut välinpitämättömyyttäni laistaa alkuvuoden tapaamisesta. Omatpahan ovat hampaani. Olen jo kertonut ehkä, että tämä on ensimmäinen naishammaslääkäri, joka on instrumenttinsa suuhuni pannut, Aloin nuorena hammaslääkärikäynnit isäni luokkatoverin vastaanotolla, joka myös oli mies. En pitänyt hänestä. Kammo mieshammaslääkäreitä kohtaan ei kuitenkaan syntynyt. Olen monessa asiassa miehen kannalla!

Tiistaina kipitän ostamaan kirsikoita. Olen kirsikkafani. Maailmassa ei ole motaa asiaa, joka vetää vertoja kypsälle, tummanpunaiselle makealle kirsikalle. Voin kevyesti pistellä toista litraa yhdellä istumalla. Niiden aika on juuri nyt!

2 kommenttia:

 1. Hmm. Itse naishammaslääkärinä kavahdin hiukan. Minusta on tärkeintä, kuka tietää ja osaa, sukupuolesta viis. Ja tietenkin, että on potilasta kunnioittava käytös.
  ET näyttely oli minusta pettymys. Olin odottanut enemmän. Kupka oli loistava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin jo äsken vastata. Mahtaako nyt onnistua? Turhaan kavahdit, Jutta. Ei minulla ole mitään naishammaslääkäreitä vastaan. Olen vain miehiin tottunut. Pyydän kuitenkin Anteeksi.

   Poista