21. kesäkuuta 2019

JUHANNUSAATTO 2019

Juhannus Helsingissä, kuten monena vuonna. Ei edelleenkään hullumpaa. Kukaan ei ole kutsunut minnekään, että voisin kohteliaasti kieltäytyä. Ei ole tarvetta lähteä, ottaa joku kutsu vastaan. Olen ostanut monta litraa mansikoita, aprikooseja (joista teen jotain), valmista ruokaa, enkä makkaran makkaraa. Poden vieläkin flunssan loppukaikuja eli lohkeavaa yskää. Luen, kunhan keksin hyllyssä
jonkun kivan kesken jääneen kirjan. Juhannus on ohjelmoitu.

Italiasta tuli kirje. Pitkä. Siinä saa paavi kyytiä. Kuin myös kaikki Italian uudet ja vanhat maahanmuuttajat, joita maa joutuu ylläpitämään. Mansikkakausi on jo päättymässä siellä ja kirsikkakausi alkamassa. Täällä on parastaikaa kotimaisten mansikoiden kausi ja kirsikkakautta on ollut siitä asti, kun etelästä niitä tuotettu. Ostin niitäkin kokonaisen laatikollisen. Emme pohjoisessa jää pitkästi jälkeen etelän hedelmien saatavuudesta. Ympäri vuoden on aina. Hyvä niin.

Ensi viikolla käyn Hamista ostamassa Thesleffin kirjan. Ensin pitää varmistaa, että vielä on, etten turhaan lähde seikkailemaan Kampin metroasemalle ja sen yhteydessä olevaan kauppakeskukseen. Ikinä en ole sieltä selviytynyt eksymättä ainakin neljä kertaa. Ehkä samalla tarkastan Amos Rexin jonotustilanteen. En vieläkään suostu odottelemaan sisäänpääsyä tolkuttoman kauan. Ikävystyn jo kaupan kassajonossakin. Vaikka Lidlissä on hauskaa. "Kassa kolme sulkeutuu, kassa kaksi aukeaa", kuuluu kovaäänisestä. Ihmisiin tulee sutinaa, kun jonoista siirrytään aukeavalle kassalle. Minä en yleensä evääni huiskauta. Ihan turhaa, koska minun jononi yhtäkkiä lyheni.

Niin että jussina kotona viettämässä mittumaaria. Katselen ikkunoiden takana olevia koivuja ja kuuntelen ällistyttävää hiljaisuutta, joka aina näin keskikesän juhlan aikana kaupungissa on.

JUHLARUNO

värähtävä ihokosketus
vettähylkivän telttakankaan alla,
ja hyttysöljy! viilenevä ilta

Kuinka kauan jo
siitä kaikesta, silti yhä
liekehtii rantakivikossa
aattoillan rikottu lasi, ja olo
vähä niinku sillee orkka tauolla ja puhvetti kii

(Arto Melleri)

Hyvää juhannusta!
4 kommenttia:

 1. Hyvää Juhannusta Stadin friidu! Kiva runo Melleriltä.

  VastaaPoista
 2. Täällä nautitaan vaihteeksi pikkuisen satamakaupungin hiljaiselosta. Mukavat jussin jatkot sinne sinullekin, stadin "sykkeeseen" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ansku, kommentista. Jussia ei voi enää tänä vuonna toivottaa, mutta mukavaa kesän jatkoa voi. Siis sitä sinulle.

   Poista