1. marraskuuta 2018

I DON´T SPEAK FINNISH

Suomen uutiset verkossa kertoo suomen kielen katoamisesta. Perussuomalaisten kansanedustaja  Arja Juvonen on asiasta huolestunut, eikä syyttä. Varsinkin asiakaspalvelu ja hoitotyö ovat saaneet tuta oman kielemme häviämisen. Joissakin kaupoissa ei henkilökunta puhu ollenkaan suomea. Tämä tapahtui minulle valokuvaamossa. Keskellä Suomen pääkaupunkia pitää englanniksi selvittää halunsa päästä passikuvaan. Olinhan kiukkuinen! Kuinka moni pyörsi ovelta pois, kun kielitaito ei riittänyt? Miten ulkomaalainen kotiavun henkilö kommunikoi iäkkään ihmisen kodissa, kun yhteistä kieltä ei ole? Miten selvittää asiansa taksinkuljettajalle, joka ei ymmärrä suomea? Lisäksi vielä kaupunkituntemuksessa ei ole hurraamista. Ajaa harhaan. Kuinka siitä selvitään?  Vaikka työssä oleva tulee mistä tahansa maasta, kuuluisi hänen opetella sen maan kieli, jossa työskentelee. Tätä ei ilmeisesti työn haussa vaadita. Miksi ihmeessä? Tätä ei ehkä tiennyt Arja Juvonenkaan. Kotouttamisen nimeen vannotaan ja minusta siihen kuuluu meillä suomen kielen puhuminen ja ymmärtäminen enemmän kuin sen opettaminen, ettei saunassa istuta vaatteet päällä.

Tänään ei ilmeisesti mikään talvisaapassää. Pikainen lumi tipotiessään, jota eivät säätieteilijät mieltäneet edes ensilumeksi. Silläkin on joku sentti- ja pysyväismääritelmä. Minulla edessäni lattelasi ja sitten alan valmistautua asioille lähtemiseen. Kahden vaiheilla olen, Stadiin vai tänne? Ensi viikolla ainakin Helsinkiin, josta jo suuresti iloitsen. Aivan kotitonttuna en sentään ole ollut. Tällä viikolla jo uimahallissakin. Katselin kun K ui. Pidin reunakaiteesta lujasti kiinni, etten hukkuisi 1.3 m:n veteen. Seison varmemmaksi vakuudeksi aina varpaisillani. Olen kuullut ihmisten hukkuvan jopa 20 senttiseenkin veteen.

Itäkeskuksen kaupoissa puhutaan suomea. Taidan tänään mennä täkäläisiin.


4 kommenttia:

 1. Tuossa(kin) asiassa olen kanssasi aivan samaa mieltä. Jos tulet asumaan Suomeen ja pääset täällä töihin, on osattava puhua suomea. Olipa äidinkieli ja kotona sukulaisten ja tuttavien kanssa puhuttu kieli sitten ihan mikä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta. Jos ei suomea ymmärrä ja/tai puhu, tulee väärinymmärryksiä. Kielikurssille heti, on töitä tiedossa tai ei. Suomalaisten pariin, ei kaiken aikaa omiensa joukossa. Kielen ohella voi oppia kulttuuristakin jotain.

   Poista
 2. Periaatteessa olen täysin samaa mieltä. En ole ymmärtänyt sitäkään, miksi Suomeen ollaan päätetty avata täysin englanninkielinen ylioppilastutkinto ja Helsingissä aletaan valmistella englanninkielistä lukiota (jo olemassa olevan IB-tutkinnon lisäksi).

  Mutta sitten luin ministeri Lintilän haastattelun, joka avasi silmiäni ja selitti, miksi poliitikot ja viranomaiset näitä englannin kielen asemaa parantavia avauksia ilmeisesti tekevät. Haastattelussa kerrottiin, että tänä vuonna lapsia Suomessa syntyy noin 47500. Viime vuonna (tämänvuotista tilastoa en vielä netistä löytänyt) Suomessa ekan luokan aloitti 62656 oppilasta - eli pudotusta yli 15000 lasta! Jos syntyvyys jatkuu tällaisena on Suomesta kadonnut kymmenessä vuodessa ihan kohtuukokoinen kaupungillinen lapsia. Ja kun tietää, miten vaikeaa nykyisin on nuorten päästä opiskelemaan korkeakouluihin, niin lapsikadon kokoa kuvastaa hyvin se, että mikäli korkeakouluverkko pidettäisiin samana (mitä ei tietenkään tulevaisuudessa voida tehdä, onhan tuo 15000 lastakin noin 750 eka luokaa aiempaa vähemmän), JOKAINEN tänä vuonna syntynyt lapsi mahtuisi 18-vuotiaana yliopistoon opiskelemaan.

  Aina tästä väen vähenemisestä on vaahdottu, mutta nämä konkreettiset esimerkit saivat minut vasta ymmärtämään, miten äkkiä tämä kato on tulossa. Sen vuoksi pian ei voi sanoa, että "joku pääsi" Suomeen töihin, vaan suomalaisten on oltava lähinnä tyytyväisiä, kun joku tänne suostuu tulemaan töitä tekemään, ehtipä hän sitten opetella kieltämme tai ei.

  Maailman mittakaavassa väestömäärän kannalta tietysti on vain hyvä, että väki vähenee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Anonyymi. Kiitos kattavasta kommentistasi. Hengästyttävän avartava näkemys. Jos noin tulee olemaan, ettei omia riitä korkeakouluihin ja työelämään, silloin on jostain saatava ihmisiä töihin. Muutenhan hukka perii. Lieköhän tämä vallan koko sivistyneen maailman ongelma?

   Poista