10. marraskuuta 2018

HOLA !

Kävin kirjakaupassa. Kirjailija Juha Vuorinen. Kuka se semmonen on, ihmettelin hypistellessäni hänen pokkareitaan?  Ostin viime vuonna ilmestyneen "Hola!:n takaa". Nimestä tuli kelpo suomea, kun olin hyödyntänyt Työväenopiston espanjan opintojani.  Illalla aloin kyseistä kirjaa lukea.

Ensivaikutelma oli vähän sitä ja tätä. Huomaa heti kirjailijan olevan mies. Ellei etunimestä ole hoksannut. Ronskia ja huumoripitoista. Jälkimmäinen sitä lajia paikka paikoin, joka ei minuun kolahda. Pääasia että kansa tykkää, kirjoja on myyty ja käännetty muille kielille.

Tämä kirja kertoo Juha Vuorisen perheen asumisesta Andalusiassa. Siellähän minäkin käynyt muutaman kerran. Siksi kiinnostuin. Tuttuja paikkoja, tarinaa Gibraltarin apinoistakin, jotka esiintyivät riesaksi asti. Oli sanottu, että aurinkolasit pois naamalta. No eihän suomalainen usko, ennen kuin näkee. Ja näki myös. Monet aurinkolasit mennä viilettivät vikkeän kädellisen kynsissä ties minne. Eivätkä takaisin tulleet. Tästä kertoo myös Vuorinen.

Tallinnanaukiolle olivat jouluvalot ilmestyneet. Oli lamppujen peittämä jättikokoinen korkokenkä ja matkan päässä valtava loistava käsilaukku. Muu rekvisiitta onkin sitten perinteisempää joulukrääsää kuten kauppakeskuksen sisätiloissakin. "Arkihuolesi kaikki heitä..."  Ostin Jyskistä pyyheliinoja. Ihmisiä mahdottoman paljon. Loppuviikko? Joulu? Loputon virta aikuisia ja lapsia, kulkemista helpottavia apuvälineitä, lastenvaunuja, ilmapalloja. Mitään päivän teemaan viittaavaa en huomannut. Oli Nenäpäivä. Hyvä päivä, hyväntekeväisyyttä kaikin tavoin. Kuten olen kertonut, minunkin ostamillani viidellä irtonenällä rokotettiin 35 lasta Unescon, Punaisen Ristin ja muiden järjestöjen toimesta.

Olen lähdössä Ateneumiin.


2 kommenttia:

  1. Mukavaa käydä Ateneumissa. Minä kävin ensin Amos Rexissä digitaiteen nopeissa värikylvyissä ja sitten rauhoittumassa tuossa 20-50-lukujen taiteen parissa. Niin liikuttavia nuo vanhat elokuvat, joita oli sinne tänne siroteltu taidetta elävöittämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amos Rex minulla vielä käymättä. Liian pitkät jonot. Ei malttia. Varsinkin Ateneumin naisvoimistelun elävät kuvat huvittivat. "Kohtaamisia kaupungissa" kannattaa katsastaa.

      Poista