25. heinäkuuta 2018

ISLANTILAINEN VOITTAA AINA

Vein loton. Kysyttiin veikkauskorttia. Ostin Suomalaisesta Kirjakaupasta kirjan. Kysyttiin kanta-asiakaskorttia. Olin apteekissa. Kysyttiin S-korttia. Stockmannin Herkussa ei kysytty, näytin kanta-asiakaskortin kysymättä. Olen ennenkin ottanut asiakseni kirjoittaa näistä loputtomista korttien kyselyistä. Eivätkö asiakkaat näytä korttejaan kysymättä? Miksi ovat ne sitten hankkineet?

Islannissa en ole koskaan käynyt. Ostin Satu Rämön Islantilainen voittaa aina. Toivon kirjan olevan jonkunlaisen matkakirjan ja sopeutumistarinan yhdistelmän. Islanti kyllä minua kiinnostaa ja olisi ollut mukavaa siellä käydä. Katsotaan nyt, miten hyvin Satu Rämö on alkanut saaressa asua. Takakannen mukaan oppi kielen, meni islantilaisen kanssa naimisiin ja nyt on jo perhekin. Kaikki kuulemma tuntevat toisensa eli tuttavia ja sukulaisia on noin 320 000 kappaletta Rämölläkin. Islantilaiset ovat omasta mielestään maailman paras kansa. Onnellisuudesta ei puhuta mitään, mutta se ykkössija kuuluukin Suomeen. Italiassa on hymyilty suomalaisille ja asia pantu lystiksi televisiossa. Eikä maailma oikein usko tähän suomalaisten onnellisuuteen sijalla yksi. En usko minäkään. Miten sitä voi mitata?

Visusti kotona tänään ja syön mansikoita, keitän kotimaisia papuja Porvoosta ja paistan uunissa broileria. Minulle kerrottiin sen olevan kananpoikaa. En usko.

Ryhdyin lukemaan Rämön kirjaa, tunnistin sen mukavasti luettavaksi. Onko muuten missään koko maailmassa maata, jossa KAIKKI naiset ovat lakossa? Lakko alkoi Islannissa 24.10.1975, jolloin ei yksikään nainen tehnyt ruokaa tai muuta kotitalouden työtä. Rämö kertoo " yhteiskunta nyrjähti hetkessä paikaltaan ja suistui pieneen kaaokseen". Naisten aikaisempi näkymätön työ tehtiin nyt näkyväksi. Naislakon eli kvennafrín ansiosta moni asia muuttui. Puhuttiin tasa-arvosta, kotitöiden jakamisesta ja naisten yhteiskunnallisen aseman vahvistamisesta. Myös aiottiin saada naisia lisää valtakunnan politiikkaan. Ja niin maa sai aikanaan maailman ensimmäisen naispresidentin, Vigdís Finnbogadóttirin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti