26. toukokuuta 2018

EI HEI VAAN PÄIVÄÄ

Nyt kun olen onnen kanssa tekemisissä Petri Tammisen kirjan kautta, niin tuntuu onni olevan muillekin tärkeä. Tuomas Enbuske sanoo viimeisimmässä Sam magazine-lehdessä, Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton jäsenlehti, "Amerikassa olet vapaa tavoittelemaan onneasi". Enbuske tietää, sillä hän vierailee USAssa pari-kolme kertaa vuodessa. Yhdysvaltain perustuslaissa on mainittu "onnen tavoittelu" ja se on Enbusken mielestä kova unelma. Se on amerikkalaisittain "omasta suvusta huolehtiminen, vaurastuminen, heikompien auttaminen". Hyväntekeväisyyttä tehdään eniten juuri USAssa. Ihminen kaikkialla tavoittelee koko ikänsä onnea, on se sitten pieni tai suuri. Minulle juuri nyt onni on kesä ja auringonpaiste, tuuli hiuksissa ja vanhan ystävän puhelinsoitto.

Sain puhelun ystävältä, josta en ole aikoihin kuullut. Puhelu oli pitkä ja antoisa. Siihen mahdutettiin vuosien kuulumiset. Kutsuin hänet Helsinkiin. On ennen täällä asunut, lapsuutensa ja nuoruutensa. Nykyisin Hämeenlinnassa. Vetosin muistoihin kutsuessani. On tullut hyvin toimeen ilman Helsinkiä ja tuntuu tulevan vastakin. Ei tämä olekaan mikään maailman napa!

Olin pankissa. Odotusta. Toisaalta on hauskaa seurata ihmisiä. Takanani oli  kärsimätön rouvaihminen, joka haukkui koko pankkilaitoksen lyttyyn hitaasta palvelusta. Luokseni tuli toinen rouva kauniissa kesämekossa ja urheilutossuissa "monesko päivä tänään on?". Vastasin ja rouva kysyi "kesäkuutako?".  Kerroin nyt olevan vielä toukokuu. "Kiitos", ja hän meni menojaan. Aikaa kului, kunnes valotauluun ilmestyi minun numeroni ja rullauduin virkailijan juttusille. Hän sanoi "hei" ja hymyili kauniisti. Minäkin hymyilin, mutta sanoin "päivää". Vieläkään en ole hei-asteella ventovieraille.

Menin lähimpään ruokakauppaan ja ostin valmista pinaattikeittoa. Tallinnanaukion torilta hollantilaisia ja kreikkalaisia mansikoita, muualta pensasmustikoita ja hallaimia. Kotitalon ulko-oven avasi Constin työmies, hymyili ja katsoi silmiin. Minäkin hymyilin ja katsoin silmiin kiittäessäni. Hissi vaappui neljänteen, purin kassin ja lämmitin pinaattikeiton. Viikonloppu saa tulla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti