26. kesäkuuta 2017

ONKO CHAGALL ESOTEERINEN TAITEILIJA?

Kirjoitin jo tänään ja poistin. Siinä oli syntyjä syviä kysymyksen "miksi" alla, eivätkä minun tuon kaltaiset ihmetykset muita kiinnosta.

A:lta tuli eilen meili. Oli ollut vaikeuksia netin kanssa kuulemma. Niinhän sitä joskus itse kullakin meillä. Hän oli sitä mieltä, että Chagall oli esoteerinen taiteilija. Miten me Chagalliin pääsimme? Helposti. Keskustelumme poukkoilee siellä sun täällä ja nyt jonkunlaisena punaisena lankana oli elämän tarkoitus. Perimmäisiä kysymyksiä. Miten se sitten liittyy Chagalliin? Olin kertonut A:lle, että ihmisen elämä on erään ystäväni mukaan vain yhtä ja suurta illuusiota eli oman mielikuvituksemme tuotetta. A oli sitä mieltä, että tämä ystäväni on esoteerinen ihminen. Chagall painii samoissa kategorioissa leijuttamalla maalauksissaan ihmisiä maankamaran yläpuolella. Näin tapahtuu teoksissa "Birthday", "Rakastavaiset kaupungin yllä" ja "The Promenade". Minä taas näen näiden ihmisten leijailevan silkasta ilosta, hurmiosta ja rakkauden tunteesta. Maallinen kun olen. Onneksi taide on juuri sitä, että katsoja saa luoda itselleen siitä kuvan, olla näkemättä mahdollista symboliikkaa, eläytyä ja taiteesta vain nauttia. Alan tuntijoille jää analysoitavaksi, miksi taiteilija on tehnyt sen ja sen juuri noin ja mitä on sillä tarkoittanut. Mielenkiintoisia kysymyksiä eittämättä.

Nukuin hyvin, nousin varhain. Saan vieraita. On laittauduttava tällinkiin. Heidän jälkeensä piipahdan asioilla. Clas Ohlsonilla ja marjakaupassa. Parsastakin söin eilen viimeiset tangot. Sitten kotiin pohtimaan, mitä nyt alkaisin lukea, kun hyllyssä näkyy olevan lukemattomiakin kirjoja. Sain kimmokkeen "Siepparista", että ei olisi pahitteeksi paneutua johonkin muuhunkin klassikkoon. Sen sanon, etten Tolstoita ja Dostojevskia jaksa lukea, ajatelkoot ihmiset mitä vaan. Joku on sanonut, että parempi tutustua vaikka sarjakuvina, kunhan tutustuu. Onko näitä kahta sarjakuvina? Ehkä aivoni kapasiteetti silloin riittäisi jonkunlaiseen lukemisen iloon.

Nyt kapselikahvia ja sitten suihkuun. Hyviä kesäkuun viimeisiä päiviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti