23. kesäkuuta 2017

HYVÄ KIRJA

Tsilari-lehti kolahti postiluukusta. Slangin bamis Harri Saksala juttelee Salingerin Sieppari ruispellossa-kirjasta. Hullua, en ole sitä koskaan lukenut. Kiipesin taas kirjahyllyille ja siellähän se, monet vuodet olleena puhumattomana ja odottavana, koska sen hiffaan. Nyt! Tammen kustantama 2. painos 1961, Pentti Saarikosken suomentama. Alkuperäiskirja The Catcher in the  Rye ilmestynyt kymmenen vuotta aikaisemmin. Tiedän kirjan lukemisen kuuluvan yleissivistykseen, mutta jäänyt  minulta. Onneksi säilynyt hyllyssäni. Aloin lukea. Tulee mieleen taannoisen anonyymin kommentti "miksi ei kirjasto", kun kerron käyväni kirjakaupassa. "Siepparinkin" kohdalla hyvä asia: kirjakauppa ja oma hylly. Kirjaston kirja pitää palauttaa!

Tsilarissa kerrotaan konditoria Ekbergin alusta, josta minäkin joskus jutellut blogissa. Ekberg on minun lempikahvilani Stadissa. Kannattaa mennä. Miljöö 1950-luvulta mitään muuttamatta, pöytiin tarjoilu, fiini mesta, tuoretta breguu, erilaisia kahveja, samppanjakorkkeja.

Jenni Neuvonen tehnyt gradun slangista ja sen muutoksista aikojen kuluessa. Skuru-sanaa ei nykynuoriso tiedä, mutta spora ja spåra ovat tuttuja. Raitsika (yhdellä koolla myös tuntematon, eikä kahdellakaan soinnu heidän suussaan), mutta "ratikka" tsennataan.

Taas on minulla vahva aie osallistua. Syksyllä Savoyssa 2.9. Lasse Liemolan 80v konsertti. Jos viitsis, aikois ja menis!  Libareita Slangin byroossa. Nyt se on kiinni ja kesälomalla. Täytyyhän minun joskus ottaa ja lähteä tämmöiseenkin huvin pitoon. Huvin pitoa oli sekin, kun taas eilen kuuntelin rankkaa sadetta ja ukkosta partsilla. Isot pisarat kopsahtelivat ikkunalaseihin, pihan asfaltti oli yhtä matalaa lätäkköä. Kyllä tämmöistä näytelmää kelpaa katsella. Salamat singahtelivat pitkin taivaan kantta, jyrinä mahtavaa.

Tiedättekö minkälainen on hyvä kirja? Holden Caulfield, 16v, "Siepparissa" tietää: "kirja on ehdoton, kun on päässy sen loppuun niin toivoo että kirjoittaja olis joku hyvä kaveri että sille vois soittaa koska vaan".  Taidatkos sen paremmin sanoa? Minä tahtoisin soittaa J.D. Salingerille, mutta se ei ole enää mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti