21. lokakuuta 2016

PELLE PELOTTAA

Pellejä en pelkää, mutta pelkään, että alan pelätä, jos yksikin hyppää eteeni vaikka roskisvajan takaa. Pelästyisin ketä vaan roskisvajan takaa hyppääjää. Jännityselokuvissa on usein kohtauksia tivoleista, joissa takaa-ajettava juoksee karkuun  ja joissa on pellejä näkyvissä paikoissa. Pelleillä on ihan aina mustakin puolensa. Niin ja punainen nenä. Klovneilla ei ole. Minussa voi hyvin herkästi herätä kauhea pellefobia ja se olisi ihan kamalaa, kun Pelle Hermanni oli niin ystävällinen ja lempeä pelle. Pelleillä on pelleuimahyppykisojakin. En ole koskaan ymmärtänyt, mikä niissä niin naurattaa. Ihminen hyppää veteen raajat mytyksi vetäytyneenä. Hauskaa? Mitä vanhemmaksi tulen, sitä ymmärtämättömämmäksi huumorintajunikin käy. Lopulta en naura koskaan. En sirkuksessakaan  lapsena nauranut, kun pelle kompastui ja kaatui. Sattuiko pelleen, mietin. En nauraisi vieläkään.

Miltä tuntuisi lentää sadan kilometrin korkeudessa jossain termosfäärissä? En tiedä. En liioin haluaisi kokeilla. Vaikka avaruus jollain lailla kiinnostaakin, en suurin surmin lähtisi sinne matkailemaan. Moni on jo matkan tilannut ja ei kun menoksi aikanaan. Mieluummin lähtisin Barcelonaan täällä maan päällä. Rooman intoni laantui luettuani S-L:n kirjeen. Rooman historiallisten rakennusten edessä usein asunnottomien leirejä kojuineen ja roskineen. Varkaita saa varoa koko ajan, jätteitä katujen varsilla kasapäin. Kerjäläiset käyvät kimppuun ja taskuvaraslapsista on pääsemättömissä. Eikö sitä Roomaa enää ole, kun Audrey Hepburn ajoi skootterilla elokuvassa Loma Roomassa (William Wyler 1953)? Eikö sitäkään, kun Anita Ekberg kylpi Trevin suihkulähteessä Fellinin ohjaamassa elokuvassa Ihana elämä (1960)? Niin romantiikkaa tihkuvia leffoja, eikä missään huijareita kärkkymässä. S-L sanoo, että Rooma ei enää pitkään aikaan ole ollut entisensä. Ei kai mikään suurempi kaupunki maailmassa. Vaara väijyy kaikkialla. Helsingissäkin ihan ikiomia pellejä.

Heräsin aikaisin ja huomasin, että enää ei voi pelkässä yöpaidassa kekkuloida. Aamutakkia tarvitaan. Menen tiputtelemaan kahvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti