1. toukokuuta 2015

VAPPUNA

Vappua. En tykkää tämmöisestä pitkästä toimettomuudesta, kuten tänä vuonna, että torstaina,vappuaattona, aletaan ja homma päättyy vasta sunnuntaina. Luppoaikaa monta päivää. Kuohuviiniä saa vappuna julkisesti juoda, mutta poliisi kuulemma puuttuu, jos kovasti häiritään. Joskus menneinä vappuina olin nyttemmin rivistä poistuneen pikkuserkkuni kanssa autolla vappuajelulla kaupungin keskustassa. Hänellä oli metallinen kokoon taittuva lasi mukana. Sanoi "stop", kun näki jonkun kaatavan kuoharia, astui tyylikkäästi autosta ulos ja meni mukinsa  kanssa pyytämään juomaa ventovierailta. Jostain kummallisesta syystä aina sai, vaikka pullon omistaja kieltämättä näytti hiukan hölmistyneeltä.

Minut on kutsuttu fokuskeskusteluun omaishoitajuuden iloista ja murheista. Ensin jyrkästi kieltäydyin, mutta toettuani asiasta, päätinkin mennä.  Mukana keskustelussa on kotihoito ja siitähän minulla juttua piisaa, harvemmin ruusujen kanssa. Tuuraajat saavat jakamattoman kehumiseni. Ikinä en ole heidän työskentelyynsä pettynyt. En liioin lyhytaikaisen hoidon saatavuuteen kohdallamme. Aina on paikka ollut. Paneudun kuitenkin kotihoitoon enemmän ja yritän olla maltillinen. Kunnallinen ruuanlämmittäjä saa oman osansa. Hänhän tulla tupsahti suihkuttajien tilalle ja väitti minun vain unohtaneen.  Dementoitunut? "Rouva ei nyt muista".

Kala ja nakit tekivät eilen kauppansa Herkussa vappuruuiksi. Oikein ostettiin jonoiksi asti. Minä hankin Hommanäsin kartanon simaa, kun se eniten rusinoineen päivineen muistuttaa äidin tekemää. Herkussa oli esittely ja asialla kartanonherra itse. Minä olen simakeskustellut muinoin hänen äitinsä kanssa ja nyt väitti kartanonherra, että samalla reseptillä valmistetaan.

On muuten hankala pullo avata. Sekin olisi tietysti vaatinut oikean tekniikan, mutta minätyttö kaivelin pullonsulkijaa veitsellä, joka kimmahti käden verisuoneen ja siitäpä riemu ratkesi. Verta syöksähti kuin kraanasta. Painelin ankarasti ja tyssäsihän se jotenkuten. Panin ison laastarin, jonka revin myöhemmin pois. Siitä urkeni uusi verensyöksy ja sentin mittainen haava ammotti ilkeästi. Uusi laastari päälle ja nyt päätin olla kurkkimatta. On tämä elo nyt taas kummallisen vaivalloista.

Kuka muu muuten kirjoittaa blogia vappupäivänä kuin minä?  Pyhitän tämän päivän kuitenkin ainakin vähän vappuun päin nauttimalla Hommanäsin simaa. Normaalit askareet puolisolle on tehtävä vappunakin. Ei huiskia, ei serpentiinejä, ei irtoneniä tai ilmapalloja. Nekin kaikki joskus olleet, paitsi nenät. Minulla oli kerran ystävä, jolla oli luonnostaan nämä rekvisiitat, silmälasit, viikset ja iso nenä ja tuuheat tummat kulmakarvat.

Mahdottoman hyvää vappua meille kaikille, miten sitä sitten kukin vietämmekään.

9 kommenttia:

 1. Oikein hyvää vappua teille molemmille. Hieman äsken kirjoittelin, mutta jatkan myöhemmin jutun loppuun. Minä uskon, että on todella hyvä, että osallistut siihen keskusteluun. Minusta on tärkeää, että omaishoitajien oma näkökulma tulee esiin. Uskon, että sinulla on monta hyvää pointtia esittää keskusteluun.

  Nyt pitää syödä aamupala ja sitten pakkaan auton. Lähden Anopin kautta omien vanhempieni luo ja siltä kurvaan ystävättären luokse Jyväskylään ja tiistaina pitää olla Kuopiossa, josta sitten taas palailen vanhempieni kautta loppu viikoksi kotiin. Puolisoni viettää tämä vapun töissä ja koko ensi viikonkin, joten ehtii kiertää "puoli-Suomea".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. CurryKaneli. Juu,menen kertomaan, mitä kotihoidosta ajattelen: hyvää ja pahaa.

   Turvallista ajomatkaa, vaikka lienet jo tien päällä.

   Poista
 2. Hyvää Vappua Stadin Friidu.

  Viime Vappuna ostimme kaksi pulloa Hommanäsin kartanon simaa, toinen pullo oli pilaantunut. Kun valitin, niin ei mitään, että voi voi sentään. Jätin ostamatta tänä vuonna ja jatkossa. Ei asiakasta voi kohdella näin. Liekö laittaneet lopun jämät Tarkkisen kioskiin Porvooseen. Sen huomasin, että olivat siirtyneet muovipulloihin.

  Kyllä sinun on parempi osallistua tuohon keskusteluun. Sanot asiat, kuinka ne ovat. En muista, olenko kysynyt, oletko lukenut Minna Lindgrenin Ehtoolehto -trilogian. Kolmas osa ilmestyi juuri. Helsinkiläiseen palvelutaloon sijoittuvan tarinan elokuvaversion käsikirjoittaa ja ohjaa Neil Hardwick.
  Sinun pitäisi lukea ne järjestyksessä. Voin laittaa s-postia ja kertoa tarkemmin. Sinulla olisi kirjan kanssa hauskaa. Osaisit lukea sen hieman eri tavalla. Hieman vaikea selittää, mutta sen huumori ei synny vanhuksista vaan näistä kotihoidoista ym.

  VastaaPoista
 3. Ulla. Outoa, etteivät pilaantunutta simaa korvanneet. Nykyaikana ei olisi edes Hommanäsillä varaa menettää asiakkaita. Olisit soittanut suoraan Hommanäsin kartanoon, niin taatusti olisi korvattu.

  Osallistun keskusteluun. Olen jo ilmoittautunut. Ja olet jutellut Lindgrenin kirjoista ja aion ostaa, kunhan Akateemiseen joskus pääsen. Laita vaan postia ja kerro kirjoista lisää.

  Hyvää Vappua Sinullekin.

  VastaaPoista
 4. Täällä touhutaan myös kaikenlaista eli en pidä pitkistä pyhistä. ;)
  Ostettu sima ei vaan ole koskaan kotitekoisen veroista. En pidä siitä niin paljon, että jaksaisin / viitsisin tehdä vain itselle ja pojalle eli antaa olla, mieluummin kylmää vettä hanasta. Hyvin juhlavaa (vaffan kaffen kanssa, toki).
  Dekkarien lisäksi omaishoitajuudesta, tosin muistisairauksien valossa, on pari melko hyvää opusta (Hanna Jensen: 940 päivää isäni muistina sekä Anneli Kanto: Pala palalta pois.) Jos jaksat lukea, suositan.
  Hyvää normaali-viikonloppua! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovatko mainitsemasi kirjat kovin pessimistisiä, Polgara? En tykkää, jos on paljon surua ja murhetta, kun sitä on todellisessa elämässä meillä kotonakin. "Pala palalta pois" voisi olla minulle liikaa ainakin nimen takia. Näin meillä juuri tapahtuu. Kiellän realismin joskus ja pakenen vaaleanpunaiseen onnelliseen maailmaan.

   Kiitos vinkeistä. Vilkaisen Akateemisessa. Varovaisesti.

   Poista
  2. Taitaa iso osa olla vähän pessimististä, kun kyseessä ovat kuitenkin melko raportinomaiset kirjat ja kirjoittajat ovat molemmat toimittajia. Anteeksi... Ehkä tosiaan kannattaa vain vilkaista varovasti. Yritän muistella parempia kirjavinkkejä. :)

   Poista
 5. HEI Milloin sinä kävit Töölön valmistavaa koulua? Koulutoverisi Ritva Lassila(os Virtanen)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritva Lassila. Voi hyvät hyssykät, siitä on todellinen ikuisuus, kun kävin Töölön Yhteiskoulun valmistavaa koulua ja se oli Ruusa Niemistön aikaa ellei ihan Väinö Heikkilän. Olen jo mummuiässä, mutta en mummu. LIenemmekö olleet edes samaan aikaan? Kiitos yhteyden otosta. Oli kiva kuulla, että jku toinenkin käynyt samaa koulua Urheilukadulla. Menitkö sitten Töölön Yhteiskouluun samaan taloon? Minä menin.

   Poista