29. huhtikuuta 2012

HELSINGIN RAKASTAJAT

Löysin kirjasta Helsingin kaupungin historia V:2  kust.SKS 1965 Arvi Kivimaan  Kaiho ja elämä-kokoelmasta runon. Arvi Kivimaa eli 1904-1984 ja oli kirjailija,runoilija,teatterinohjaaja ja teatterinjohtaja.Johti muunmuassa Suomen Kansallisteatteria vuosina 1950-1974.Näin tänä vuonna Helsingin juhliessa 200-vuotistaivaltaan maan pääkaupunkina,laitan tähän Kivimaan Helsinki -valkea kaupunkimme-runosta (1935) pari säkeistöä. (Osanhan runosta saa julkaista blogissa lähteen mainiten.)

" Helsinki,valkea kaupunkimme,
raikas ja pohjoinen,
ylhiä tornejas tervehdimme
äärellä aaltojen!
Laps olet verkkaan vierivän Vantaan;
nyt meri kuohujaan
keinuen kantaa kalliorantaan,
purjein hohtavaan.

Kauaksi katsoo kirkkosi ylväin,
Suurtorin valtias.
Suomenlinnasi paatisin pylväin
valvoo vaiheitas.
Pihkantuoksua Alppilan kunnaat
vehmaina tulvivat.
Kalmistoissa on kalliit lunnaat:
mahtisi rakentajat."

Myös Mika Waltari monen muun kirjailijan lailla oli harras Helsinki-kuvaaja.Monissa romaaneissaan hän palaa synnyinkaupunkinsa kaduille ja kujille.Mieheni löysi jostain antikvariaatista kerran Waltarin Appelsiininsiemen-kirjan.(1931).Kirjassa kerrotaan esimerkiksi Arkadian sillalta nähtyjä aamunkajoisia maisemia ratapihoineen ja Siltasaarineen.Mieheni lahjoitti kirjan ohjaaja Ere Kokkoselle,joka johti menestyksekkäästi Komediateatteri Arenaa Hakaniemessä melkein kuolemaansa 2008 asti.En muista,käyttikö Kokkonen Appelsiininsiemenestä mitään teatterissaan. Ei ainakaan miehelleni siitä maininnut.Eikä enää voi kysyä.

Kun nyt kerran Helsinki-kirjailijoista tässä näin sunnuntaini iloksi tarinoin,jatkan aiheesta.Iiris Uurto (1905-1994) oli Helsingin työväestön armoitettu kuvaaja. Ei myöskään malttanut pysytellä pois pikkuporvariston elämän kiemuroista. Helvi Hämäläinen,joka poistui neljätoista vuotta sitten keskuudestamme, asui Töölössä ja kirjoitti ahkerasti helsinkiläisten elämästä jopa köyhimpien laitakaupunkilaisten arjesta.Kunnes sitten Säädyllisessä murhenäytelmässään siirtyi sivistyneistön ja parempiosaisten pariin.Jostain muistan lukeneeni Helvi Hämäläisen vastustaneen henkeen ja vereen asti Helsingin arvorakennusten purkamista ja tilalle rakennettuja taloja betonista ja lasista, laatikkomaista ja ikävää arkkitehtuuria.Siitä Hämäläiselle pojot.

Ruotsinkieliset kirjailijat eivät tokikaan jääneet jälkeen Helsinki-kuvauksissaan. Arvid Mörne,Runar Schildt,Bertel Kihlman,Elmer Diktonius ja monet muut jo tästä elämästä lähteneet kirjoittivat enemmän tai vähemmän Helsingistä.

Nykykirjailijoistakin moni pysyttelee tämän kaupungin turuilla ja toreilla.Ammentaa inspiraationsa ympäristöstään,kokemastaan ja näkemästään faktan tai fiktion tapaan.Mutta pitää olla varovainen mielikuvituksensa kanssa,ettei käy niin kuin kirjailija Lasse Lehtiselle,jota vastaan nostettiin syyte kunnianloukkauksesta koskien kirjaa Onni suosii rohkeaa.Nyt Lehtinen,oikeutetusti, pohtii,miten joku voi närkästyä tekstistä,joka on silkkaa kirjailijan mielikuvitusta,fiktiota alusta loppuun,oman mielen rakentamaa romaania.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti