10. maaliskuuta 2012

RANKINGLISTAN YKKÖNEN

"Pyryttää maan valkoiseksi.
Taivas repeää
rännän ja soran rasteri
siniseen pälveen."

(Risto Rasa)


Yöllä tosiaankin lunta tai ehkä oikeammin räntää satanut.Ei pakkasta.Lehdenjakajan jalanjäljet katoavat pian.Harakkapari paikkailee jo pesää ja talitiaiset avaavat ääniään.Vaikuttaa aivan maaliskuulta.

Italiasta saamassani kirjeessä kerrottiin yksi Helsinkiä koskeva asia.La Rebublica-lehti julkaisi helmikuussa amerikkalaisen kuukausijulkaisu Momoclen laatiman rankinglistan muun muassa maailman kahviloista.Hip hurraa! Listaan on päässyt Ekbergin kahvila Helsingin Bulevardilla.Ja vielä ykköseksi! Valinnan perusteena on palaaminen entisaikaan jonnekin 1930-luvulle.Kahvila ei ole juurikaan muuttunut,sisustuskin säilytetty entisenlaisena Thonet-tuoleineen.Oli mainittu hyväksi pointiksi myös Ekbergin klassinen menyy.Otin netistä kaiken mahdollisen tiedon tästä Fredrik Edvard Ekbergin perustamasta pullajalostamosta,joka monien vuosikymmenten ja käänteiden, oppimisten ja erehdysten kautta oli lopulta valmis siirtymään nykyiselle paikalleen Bulevardin varrelle vuonna 1915. Ekberg leipomona syntyi Rauhankadun ja Mariankadun kulmassa,jolloin kaksi itseensä uskovaa herraa Ekberg ja Danholm aloitti "kolmen kannullisen" taikinamäärällä pullan paiston.Myymälä avasi ovensa 3.2.1852 ja ensimmäiseksi asiakkaaksi sisään astui maalaistyttö.

Ekberg muutti neljän vuoden kuluttua Kiseleffin taloon.Tästä kahdeksan vuotta eteenpäin Ekbergiltä sai ostaa herkkuja taas uudessa osoitteessa Aleksanterinkatu 52,jonne Ekberg oli rakennuttanut uljaan kolmikerroksisen kivitalon.Elämänsä aikana oli Ekberg kokeillut kaikenlaista,mikä viehättää kaupunkilaisten vatsan seutua avaamalla muun muassa Café Parisienin ja viina- ja tupakkakaupan.F.E.Ekberg kuoli vuonna 1892.Hän ei siis koskaan nähnyt Bulevardin kahvilaa.Hänen toinen vaimonsa,nyt leski,oli uuttera nainen,joka ei kaihtanut uusia tuulia eikä lannistunut yrittäjänaisena.Aleksanterinkadun myymälä myytiin 1912,jolloin leipomon oli jo ottanut haltuunsa F.E.Ekbergin poika Fridolf vaimoineen.Leipomo muutti Bulevardille kolme vuotta myöhemmin.Nykyisin on jo neljäs sukupolvi menossa tämän tyylikkään ja elegantin kahvilan ja leipomon "puikoissa".

Pitääpä panna askeleet jonain tuuraajapäivänä Bulevardille päin ja ostaa ensin kaupan puolelta jotain hyvää ja siirtyä sitten kahvilaan nauttimaan vaikka napoleonleivoksesta kahvin kera.Ei,ehkä sittenkin samppanjakorkki... tai vaikkapa aleksanterinleivos...

Olen muuten joskus elokuussa 2011 kirjoittanut Ekbergin kahvilasta,mutta niin on hieno kahvila,että passaa kirjoittaa toisenkin kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti