6. maaliskuuta 2012

KADONNEIDEN JÄLJILLÄ

Aikoja sitten valittelin blogissani kadottaneeni mitä ihmeellisemmällä tavalla kodin vara-avaimen kuin myös historiikin Mehiläisen sairaalasta.Ensimmäisen esineen yhtäkkiseen ja lopulliseen katoamiseen en oikein uskonut,joten en alkanut hommata uutta avaintakaan.Annoin asian olla luottaen vanhaan hokemaan,että yleensä kaikki järjestyy.Tämä luottamus oli hyvä asia,sillä eräänä aamuna herättyäni muistin kesällä käyttäneeni sinisiä asusteita,joihin kuuluu myös laukku.Otin siniset laukut esille ja yhden sisällä oli kodin vara.avain.Se siitä.

Hannu Pesosen kirjoittaman Mehiläinen,100 vuotta suomalaisten elämässä-kirjan kanssa oli kinkkisempää.Olin etsinyt hullun lailla Helsinki-kirjojeni pitkistä riveistä mainittua teosta päivä... ei,vaan viikkokaupalla.Etsin muualtakin.Kaikkialta.Oli kuitenkin eräs iso kirjahylly nuuskimatta.Se,missä on keittokirjani.Niitä on satoja.Päivänä muuanna tässä aivan hiljattain tarvitsin keittojen kirjaa.Kuinka ollakaan,käteeni tarttui Pesosen Mehiläis-kirja.Mitä peijoonia se tekee keittokirjojen joukossa? Olenko ollut niin hölmö,että olen sen enempää ajattelematta liittänyt kirjan hunajaan ja sitä myöten keittokirjojen joukkoon? En kai.Vai? Oli nyt miten oli,siirsin tämän Helsingin historiaan vankastikin liittyvän kirjan sinne,minne se kuuluu.

Sosiaalivirastosta tuli kutsu päästä tutustumaan Kruununhaan asukastilaan Krunan Mestaan,jossa olisi tilaisuus tavata muitakin tämän eteläisen alueen omaishoitoperheitä.Ilahduin suunnattomasti (tilaisuus vielä päivällä,joka meille olisi mainiosti sopinut),sillä olen vuosikaudet kaivannut jonkun omaishoitajan tapaamista.Luin kutsun loppuun asti ja sitten masennuin.Kirje päättyy sanoihin "valitettavasti tila ei ole esteetön,vaan sinne on muutama porras".No, menemisemme tyssäsi siihen. Taas niitä portaita! Jos olisi vain pari porrasta,selviytyisimme,mutta "muutama" saattaa tarkoittaa vaikka kokonaista portaikkoa ja se on liikaa meille.Siispä en taaskaan tapaa ketään muuta tämän "ammattikunnan" edustajaa.

Tämä nimi "Kruna" särähti korvaani,sillä minun sukupolveni on aina käyttänyt Kruununhaasta nimeä "Krunika" tai kahdella koolla "Krunikka". Kruna-nimeä en ollut tätä kutsukirjettä ennen edes kuullut. No,ja mitä tulee Krunan Mestan portaisiin,niin soitin netistä katsottuani Kruununhaan asukasyhdistyksen yhteyshenkilölle ja kysyin portaiden määrästä.Niitä on.Esteeksemme saattaisi myös muodostua vanhan vuonna 1874 valmistuneen kerrostalon kapea ulko-ovi,jota ei runsas 130 vuotta sitten ajateltu pyörätuoleille sopivaksi.Pyörätuoli-käsitekin noihin aikoihin oli erilainen kuin nyt.Liikuntarajoitteiset henkilöt tuskin 1800-luvulla edes kotinsa ulkopuolella liikkuivat,koska se oli harvinaista vielä minunkin lapsuudessani,joka sentään oli jo seuraavalla vuosisadalla.

Jos joku nuorempi lukijani miettii,mistä nimi "Kruununhaka",niin Helsingin historia kertoo alueen, varsinaisen kaupungin ulkopuolella 1700-luvulla olevana, olleen kruunun tykistön omistuksessa olevien hevosten laidunmaana.

Kirkas maaliskuun pakkaspäivä tänäänkin.Me ponkaisemme hammaslääkäriin.Ei kun toimeksi.

4 kommenttia:

 1. Kruna??? Niin se kieli muuttuu. Slangikin, nopeasti. Olin ihan ihmeissäni, kun joku nuori puhui "fesestä". En ymmärtänyt, että se tarkoitti samaa kuin femma, joka siinä välillä oli ollut jo ainakin "febu" ja ties mitä.

  Hammaslääkäriä minullakin tänään, oli eilenkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivää Mymskä.Kiitos viestistä.Netissä (mikäli on uskomista) tapahtuneen salapoliisityön jälkeen olen eri mieltä siinä,että "fese" olisi "femma". Femma on femma eli vitonen eli viitonen tarkoittaen markkaa minun lapsuudessani ja nykyisin tietysti euroa. "Fese" on netin mukaan Facebook eli "Febu"."Krunasta" olin lentää pyllylleni.

   Ja nyt alan sinuttelun meidän kesken (olen siinä aika huono). Facebookista en tiedä oikein mitään,kun en mene semmoiseen,johon pitää rekisteröityä.On jo kamalan paljon,että uskaltauduin joulukuussa 2009 tähän blogimaailmaan.Mutta onneksi uskaltauduin.Ja kiitos siitä,että joskus kirjoituksiani kommentoit.Terveisin Stadin Friidu

   Poista
 2. Sinuttele pois! Olen oikein iloinen, että olet täällä Blogistaniassa.
  Tämä taannoinen fesse tai fese oli ennen facebookin aikaa, ja sitä käytettiin vitosesta. Saattoi olla jopa markka-aikaan, en muista niin tarkkaan.
  Itse asiassa tuli mieleeni, että olen tuon Krunankin kuullut joskus. Mutta hassulta se silti kuulostaa, kyllä se on Krunikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskotaan.Kiitos fesse- ja fesetiedoista.Hyvää keväistä talvipäivää toivottelee Stadin Friidu Mymskälle.

   Poista