4. maaliskuuta 2012

ETELÄN TUULAHDUS

Joskus olen miettinyt,mikä minua viehättää siinä,kun myymälässä näen hedelmän kannassa joko palan oksaa tai puun lehden? Ostan sen aina. Nyt kaupoista saa tuokkosellisen espanjalaisia klementiinejä,joissa jokaisessa on mukana oksanpala ja runsaasti lehtiä.Ostin heti.Johtuuko tällaisten hedelmien lumo ehkä luonnon läheisyydestä? Liittyykö siihen tuoreuden tuntu? Vai maan läheiset värit,keltainen,vihreä ja oksan ruskea? Silmän iloa.Syntyy kaipuu jonnekin sinne,missä näitä hedelmiä voi poimia suoraan puusta.Istahtaa puun alle,kuoria ja syödä.On totta,että tämmöinen pakkaus hedelmineen herättää ostohalun muissakin eikä vain minussa.Pohjolan talveen on lähetetty palanen etelän aurinkoa.

Kevättä on ilmassa.Pikkupakkastakin piisaa,mutta aurinko paistaa päivemmällä jo lämmittävästi.Auringon sulattama lumi pihalla lorisee iloisesti vetenä kaivoon,jonne huoltomiehet ovat kaivaneet sille lumeen väylän.Eilen roskista viedessäni hätistin lapset vesireitin kimpusta pois,kun olivat asettamassa esteitä veden kululle.Piti selittää seuraukset,jos patoaminen onnistuu.Eräänä vuonna oli niin,ettemme päässeet laisinkaan pihan ylitse alun pienemmän lätäkön paisuttua jo suureksi lammeksi.Huolto tuli kauhurilla kippaamaan vettä pois,joka auttoi hetkeksi.Lapset katselivat jonkunlaisen asian ymmärtämisen välke silmissään ja me keräsimme yhdessä pois heidän kasaamansa esteet veden tieltä.

Naapuri ilmaantui eilen meille.Oli tyytymätön seinänaapurimme yölliseen metelöintiin.Minäkin kuulin kovaäänistä hetken kestävää melua portaassa.Nukuimme kuitenkin,koska makuuhuone on toisaalla.Naapurin olisi pitänyt silloin yöllä mennä pyytämään hiljaisempaa juhlimista.Ymmärrän äänien kantautuvan hänen asuntoonsa parhaiten,koska asuu aivan alapuolella.Hän olisi nyt aamupäivällä mennyt sanomaan.Ehdotin kuitenkin asiasta pidättäytymistä (kun ei yöllä mennyt),jos vaikka juhliminen olisi jäänyt tähän yhteen kertaan.Yleensä sitten vasta puututaan järeämmin asein,kun häirintä toistuu siitäkin huolimatta,että suivaantuneet naapurit ovat pyytäneet asianomaiselta hillitympää elämää.Nämä aseet ovat jo sitten isännöitsijälle tiedottaminen kirjeen muodossa,jonka ovat allekirjoittaneet muutkin häirityksi tulleet naapurit.Häirikköasukas saa isännöitsijältä huomautuksen ja jos tämä ei tepsi,on varoituksen vuoro.Jos ei vieläkään metelöinti tokene,asia jatkuu vakavimmissa merkeissä taloyhtiön puolelta.

Blogeihin pannaan usein runoja.Niin minäkin.Minulla vain semmoisia vanhoja yleensä,mutta nyt tähän Risto Rasan Rantatiellä-kokoelmasta:

"Öisin pakkanen jäätää
sen minkä aurinko lämmittää.

Kallion seinämässä
sulavesien
urut."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti