23. maaliskuuta 2012

VÄÄRÄ KOHDE

Aurinkoa,ihan oikeaa kevättä,lumi haihtuu ja sulaa kohisten,tupakantumpit ja koirankakat tunkeutuvat esille kaiken muun roskan ja kuonan seassa maan paljastuessa.Sitten alkaa olla ruohon vuoro.Joku jo nähnyt leskenlehtiä.Voi veikkoset,kyllä tämä tästä.

Tuuraajapäivän vietin eilen tietysti kaupungilla.Kotiin tultuani juttelin tovin hänen kanssaan.Kuulin entisen kansanedustaja,professori,kaupungin hallituksen jäsen Sirpa Asko-Seljavaaran vierailusta 29.3.2012 Töölön palvelutalossa.Tuuraaja ehdotti menemistä.Puolisokin saa tulla.Asko-Seljavaara on kuulemma huolestunut kaupungin säästötoimista lakkauttaa ja sulkea pitkäaikaisia hoitopaikkoja.Siis niitä,jonne meistä moni menisi,kun kotonaolo ei enää suju.Mitä näille ihmisille sitten tapahtuu? Kotiinko änkeytyy vuorossa hoitohenkilökuntaa? Aamulla,aamupäivällä,päivällä,illalla ja yöllä? Veikkaan tämänkin maksavan ja jollakin räknäysperusteella enemmänkin kuin laitoksen hoitopaikka.

Ehkä me menemme kuuntelemaan Asko-Seljavaaraa,ehkä emme.Minusta on tämän oman omaishoitojaksoni aikana kehittynyt hyvin skeptillinen ihminen.Vuosien kuluessa kun on kuullut yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista,eikä mikään muutu ja jos,niin liian usein huonompaan suuntaan.Olin aikoinani tapaamassa eduskuntatalossa nykyistäkin kansanedustaja Rakel Hiltusta,joka on/oli kaupunginvaltuuston jäsen ja jonka sydäntä lähellä oli tapaamisaikanamme juuri vanhemman väestön terveydellinen hyvinvointi.Me keskustelimme intensiivisesti monista sosiaaliturvaan liittyvistä kysymyksistä ja Hiltunen vakuutti näiden olleen esillä päättävissä elimissä.Mikään ei muuttunut.

Perustuslaissa mainitaan jokaisella maan kansalaisella olevan oikeus välttämättömään huolenpitoon.Mitä se "välttämätön" sitten on? Juuri tätä kotona ramppaavaa hoitohenkilökuntaa,joka aivan liian usein on ainut kotonaan asuvan yksineläjän kontakti ulkomaailmaan.Ihminen tarvitsee läheisyyttä,ikäistään seuraa,yhteisiä kahvituokioita muiden kanssa,iloa elämään.Näitä hän saa pitkäaikaisessa hoitokodissa,josta paikkoja nyt ollaan karsimassa.Sanon suoraan että päin helvettiä mennään näissä väärien kohteiden säästämisissä! Niin moni iäkäs henkilö riutuu riutumistaan kotonaan yksin,kärsii,ikävöi ja tuntee olonsa turvattomaksi.Joku tulee muutaman tunnin kuluttua,tekee hoitotoimenpiteet ja taas katoaa.Nietzche on sanonut "Itsemurha on vahva lohdutus: sen avulla pääsee ihminen yli monen huonon yön."

Nyt on toinen päättävissä elimissä toimiva henkilö Sirpa Asko-Seljavaara "huolestunut" sosiaaliturvan heikkenemisestä ikäihmisten kohdalla.No,ehkä voisimme mennä hänenkin kanssaan juttelemaan. Hän on tuuraajan mukaan halukas kuulemaan juuri omaishoitajien mielipiteitä.Näitähän minulla on. Sanat "ulkoistaminen,kilpailuttaminen ja säästäminen" ovat olleet minulle kirosanoja.Nyt kategoria lisääntyy sanalla "huolestuminen".Me menemme kuuntelemaan,kuinka huolestunut professori Sirpa Asko-Seljavaara on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti