5. lokakuuta 2011

NISKAVUORESTA TUNNEVÄRINÄÄ

Nykysuomen sanakirjassa paatos-sanasta on synonyymejä seuraavaan tapaan: intomieli,korkealentoisuus,mahtipontisuus,pateettisuus ja vielä puhuttaessa "voimakas tunneväritys". Näitä kaikkia oli eileniltaisessa Niskavuoressa Teemalla.No,kovin hyvää arvostelua ei ohjelmalehtinen antanut Matti Kassilan versiosta,mutta minuun kolahtaa jokaikinen Niskavuori kaikkine paatoksineen päivineen.Elokuvaa katsellessani tämmöinen kaupunkilaisnainenkin tuntee kämmenellään tämän maan mullan lämmön ja sieraimissaan rukiisen leivän tuoksun.Mennyt 1930-luvun aika ison talon piikoineen ja renkeineen,elämän tuoksuineen ja lainehtivine viljapeltoineen Hella Wuolijoen tapaan täytti eilen sydämeni ja olohuoneeni.Rauni Luoman vahva ja lämminhenkinen vanha emäntä Loviisa johti viisaudella ja ymmärryksellä valtakuntaansa Hämeen hedelmällisillä mailla.Elokuvan jälkeen oli hyvä mennä nukkumaan yhä pieni kyynel kimaltaen silmänurkassa.

Aurinko paistaa jo kellastuneiden koivun lehtien lomasta.Kohtapuoliin ilmestyy vastapäinen talo näkyviin,kun se on ollut lehvästön peitossa koko kesän ajan.Pihatiet peittyneet maahan pudonneisiin lehtiin.Litistynyt jalkapallo on heitetty lasten hiekkalaatikkoon.Hiekkalapiot ja ämpärit korjattu pois.Liukumäki on tyhjä,eikä lasten ääniä kuulu.Kaikki ikään kuin valmistumassa talven tuloon.Ostin eilen kauniin kallakimpun maljakkoon.Stockmann valmiusasemissa keltaisen aaveen tuloa varten.Hullut päivät.Asiakkaita vähän.Kaikki odottelevalla kannalla tänään alkavaa ryntäystä varten.Toivotin tutulle kassarouvalle Herkussa työn iloa.Hän huokasi hymyillen.

Lueskelin Jussi Halla-ahon blogia eräänä päivänä.Hän kertoo vaasalaisesta rasismista.Erään sikäläisen talon pihalle oli nuorisojoukko ilmestynyt metelöimään ja hillumaan.Talon asukas,mieshenkilö,oli pyytänyt joukkiota siirtymään muualle,että lapset voivat nukkua,myöhäinen ilta kun oli.Mies sai huutoryöpyn rasismista vastaansa,koiransa tappouhkauksen ja myöhemmin ilmakiväärillä rintaansa.Joutui sairaalaan.Onko nyt meillä todellakin näin,että kaikki vastakkaiset mielipiteet luetaan vihapuheiksi ja rasistisiksi? Eikö enää saa julkituoda ajatuksiaan,jos ne eivät ole myötäileviä? Älytöntä. Ei ihme,että remonttireiskakin kivahti minulle valitellessani hiontapölyn määrää rappukäytävässä "oleksä rasisti?" Miksi ihmeessä me emme ymmärrä sanojen merkitystä? Ja miksi me koemme vihapuheiksi kaiken,jos emme ole samaa mieltä? Alkaa mennä jo liiallisuuksiin.Tähän pitäisi puuttua,ennen kuin menetetään henkiä sitä varten kun olemme eri mieltä.Mielipiteitä saa ja niitä pitää olla.Ovat sitten myönteisiä tai kielteisiä.Minä sanon vastaan,jos jokin asia niin vaatii.Milloinkahan ja miten minut vaiennetaan? Uskaltaako sitä enää mennä pikkutunneilla pyytämään naapuria hiljentämään musiikkia? Olenko vihanlietsoja?

Nyt olen kovasti samaa mieltä itseni kanssa että on alettava pölyimuroiminen.Ei auta itku markkinoilla.Majlis tulee illalla ja huomenna on tuuraajapäivä.Pölykissat huitelevat nurkissa.Niistä on päästävä eroon.Ei kun hommiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti