9. lokakuuta 2011

ARKIASIAA SUNNUNTAINA

Mikä helpotus! Minäkin olen joskus joutunut miettimään,miten sukunimi (ei omani) taipuu genetiivissä.Nyt avuksi on rientänyt Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus.Sukunimipalvelu netissä kertoo,niin oikein menee.Valtakunnansovittelija Esa Longankin on nyt taipuminen käyttämään Kotuksen suosittelemaa muotoa Longan,kun hän tahtoisi käyttää Lonkan.Etunimi Satu myös tuottaa vaikeuksia.Jotkut sanovat Satun,kun ehkä Kotus tässäkin suosittelee Sadun,kuten suomalaisen kielikorvakin kertoo.Asia kun menee Kotuksen mukaan niin kuin vastaava yleiskielen sana.

Valittelin tässä eräänä päivänä huoltoon huoneiston viileydestä.Samana päivänä tuli mies mittarin kanssa ja vakuutti kaiken olevan kuten olla pitääkin.Patterit lämpenevät kuulemma ulkoilman mukaan ja kun on nyt meneillään tavattoman lämmin syksy,niin patterit uinailevat vielä kesäterässään.Minä kerroin viis veisaavani näistä tiedoista,vaan kun palelen varsinkin iltaisin. Yöksihän ulkona viilenee.Eivätkö patterit ota tätä huomioon? Ovatko viiveellä,että kun herkeävät muutokseen,onkin aamu käsillä ja asteita yötä enemmän? Kuitenkin tänä aamuna olivat muutamat patterit enemmän haaleita kuin kylmiä.Liekö patistukseni auttanut,vai ottivatko patterit vaarin ulkoilman tilasta?

Stadin Slangista tulivat tilaamani cd-levyt.Toinen puheenjohtajamme Lasse Liemolan ja toinen Stadin mestat-nimeltään.Jälkimmäisessä samoja lauluja kuin muissakin stadinkielisissä levyissä.Eikö enää väänny lisää uusia stadiksi? Liemolasta en nuorempana oikein saanut otetta tai oikeammin hänen lauluistaan.Mutta nyt olen jo henkilökohtaisestikin jutellut hänen kanssaan ja mielelläni kuunnellut esityksiään livenä Helsinki-päivänä Espan lavalla.No,en tykännyt aikoinani Elvis Presleystäkään ja nyt suorastaan kuunnellessani nautin.Televisiossa nähtynäkin kaverin hytkytys on pientä verrattuna tämän ajan esiintyjien liikuntaan.Olenko kyllästynyt tämän päivän jumputtavaan musiikkiin ja huutamalla esitettyihin lauluihin,kaikkeen kimallukseen sun muuhun ylenpalttiseen rekvisiittaan esiintymislavalla? Vai olenko yksinkertaisesti sen ikäinen jo,että vaatimaton ja eleetön laulullisesti taitava esiintyminen viehättää? Taidan olla.

Siskonmakkarakeittoa riittää täksi päiväksi,jotta ruuanlaittoa ei ole.Onneksi olkoon minä! Ulos pitäisi kyllä vääntäytyä.Olemme olleet sisällä jo kolme päivää ja puoliso alkaa kalveta,kun iholle ei pääse auringonvaloa.Näkyy nyt paistavan,eikä tuule.Eilen oli piha täynnä räkättirastaita.Eivätkö ne muuta mihinkään? Mustarastaat tiedän vaikka talvehtivan.Niitä näkee ympäri vuoden.Joskus mietin,miten kummassa pienet linnut selviävät lumisista talvista,joita meille on viimevuosina siunaantunut? Mistä ihmeestä ne saavat pötyä rinnan alle? Eihän näiden lintutätienkään muruset riitä kaikille eivätkä kaikki löydä tietään tämmöisen mummelin luo.Pakkanen taatusti verottaa talvehtivia,se on selvä.Ovat ehkä alunalkaen huonokuntoisia tai vammaisia.Voimat eivät riitä ruuan etsintään.Rantaraitilla kesäaikaan näkee lintuja,joilla roikkuu toisesta jalasta narunpätkä tai peräti ohutta rautalankaa.Joku ontuu pahastikin,toinen vetää toista siipeä perässään ja pululta puuttuu varvas.Osalla näistä on huono ennuste elämään.Osa vammoista on ihmisen aiheuttamaa,mutta osa luonnon keino pitää lintumäärä kurissa.Ettei käy niin kuin Hitchcockin Linnuissa.

Että tämä sunnuntaipäivä menisi kaavailuni mukaan ulkoiluineen päivineen,on tästä ryhdistäydyttävä.Alettava panna puolisoa päiväkuntoon ja itseäni myös.Vaikka ei huvittaisikaan.Sanovat että "laiska ihminen on perkeleen päänalunen".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti