22. lokakuuta 2010

VALKOLAISEN TARINOINTIA

Ennen muinoin oltiin sitä mieltä,että Kuu on juustosta.Nyt on selvinnyt,että hopeastahan tuo.Niin,ja elohopeasta myös.Eikä siellä näin ollen oikein passaa ihmisjaloin pasteerailla tutkimassa,kerrotaan HS:n nettiuutisissa.

Lehtipuut sen kun kaljuuntuvat.Kahisee jaloissa kun kävelee ja jos on märkää,liukastelee lehdissä.Sama vaikutus kuin banaaninkuorilla.Lehtiä myös tarttuu kengänpohjiin ja kulkeutuu sisälle.Sain yhden kuljetettua eilen ihan miehen sängyn viereenkin.Lujassa oli,kun matkaa on sentään käytävillä ja hissimatkakin taitettava.
Sataa tihutti myös ja juuri sellaisella määrällä,ettei tiedä,avatako sateensuoja vai ei.En avannut.Näytti olevan ongelmana monella muullakin,kun sateensuojan kantamisia oli kahta erilaista variaatiota.

Kerjäläismummuillakin oli sateensuojat heidän kyyhöttäessään Helsingin keskustan talojen nurkissa.Olen kerjäläisasiassa alistunut ja lopetan omakohtaisen kerjäläiskirjoitteluni romaneista tähän.Ellei mitään suurempaa tapahdu.Sen vain vielä sanon,etten usko näiden ihmisten kouluttautumis- ja työhalukkuuteen,vaikka EU:ta nyt patistetaan antamaan käsky maille käyttää rahaa romanien saamiseksi tasavertaisiksi kansalaisiksi omissa maissaan. Miksikö en usko? Siksi,että heidät on luotu kulkemaan vapaina eikä sidottuina yhteiskunnan normeihin.Onko käsitykseni vanhanaikainen?

Minun lapsuudessani vielä maaseudulla oli niin,että romanit ajelivat hevosilla kyläteitä pitkin aiheuttaen pelkoakin tienvarsitaloissa.Ovet pantiin säppiin ja huuto "mustalaiset tulevat" kuului kylän raiteilla.Heidän leirejään näkyi metsän kätkössä,nuotio paloi ja outo huolettomuus ja ihmeellinen romanttisuus tuntui olevan kaiken yllä.Filmintekijät olivat ajan tasalla ja mustalaiselämää ujutettiin moneenkin 1940-luvun suomalaiseen elokuvaan.Myöhemmin,paljon myöhemmin,julistettiin sana "mustalainen" pannaan ja nykyisin sen käyttö katsotaan rasistiseksi ja epäkunnioittavaksi. Vastakohtana oli "valkolainen".Loukkasiko se meitä? Hevoset suomalaisilta romaneilta kulkupeleinä ovat jääneet historiaan.Eivätkä he enää aiheuta autoilla ajaessaan negatiivisia tunteita muissa ihmisissä.Lapsiakaan ei enää pelotella "mustalainen tulee ja vie,jos et ole kiltti". Kaupungeissa ei näin uhkailtu,sillä romanikulttuuri oli meille jokseenkin vierasta,vaikka romaneja kaduilla näkikin ja naiset heimovaatteissaan saattoivat kaupitella pitsejään.Nykyisinkin joko heidän omaa lehteään tai pitsiliinoja myydään Helsingin City-käytävän suulla joinakin päivinä. Ostetaanko? Sitä en ole nähnyt enkä tiedä.

Juutuin eilisiltana katselemaan Teemalta tiededokumenttia,joka käsitteli koomaa ja aivovammoja ihmisillä. Saatu aivovamma aiheuttaa joillakin henkilöillä estottomuuden menettämistä joissakin asioissa.Kiroilu on yleistä.Näin miehellänikin.Jos jokin asia on hänelle vastenmielinen,ärräpäitä tulee.Alussa tämä tuntui ja koski,sillä miehelläni ei ole ollut tapana tämmöinen kielenkäyttö.Neurologit minua lohduttivat sanoen sen olevan tavallista aivovaurioissa.Lähes seitsemän vuoden aikana olen jo tottunut.Sitä paitsi näitä sanoja kuulee kaduilla ja jopa lasten suusta,elokuvissa ja teattereiden lavoilla näytelmissä,kirjallisuudessakin esiintyvät.Samaistuin eilen vahvasti näiden dokumentissa esiintyvien aivovammaisten omaisiin,joilla samoja tunteita kuin minullakin.Sama jonkun huolestuneen kysymys "jaksatteko?". Ja sama vastaus kuin minullakin "vaihtoehtoa ei ole".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti