8. lokakuuta 2010

ROMANEISTA OMENIIN

En voi taaskaan olla sivuamatta HS:n nettiuutisten kirjoitusta,jossa kerrotaan Romanian romanien varkauksista.Kesä 2010 oli näillä ihmisillä kiireistä aikaa ja anastettua tavaraa kertyi Espoossa olevaan kätköpaikkaan peräti 46 500 euron verran.Varkaat väittävät tulleensa Suomeen työnhakuun! Uskokoon ken voi. No,ja kun ei töitä "löytynyt" alettiin varashommiin.Tarkoitus oli kuljettaa tavarat Romaniaan,mutta Suomen virkavalta puuttuikin peliin ja nyt varkaat odottavat oikeudenkäyntiä ja toivon mukaan saavat myös rangaistuksen.

Pieneen päähäni ei mahdu se kielteinen asenne,mikä nyt on ilmennyt sitä mahdollista lakia vastaan,joka lopettaisi kerjäämisen julkisilla paikoilla sekä leiriytymisen luvattomiin paikkoihin.Enkä suurin surminkaan usko kenenkään lakiehdotusta ajavan ajattelevan sen kohdistuvan juuri romaneihin rotunsa vuoksi.Samanlaisen lakiehdotuksen ja "kansanliikkeen" saisi aikaan myös,jos kerjääjät olisivat mistä muusta maasta tahansa,minkä värisiä tahansa ja käytöksellään aiheuttaisivat häirintää ja toimisivat meidän laeistamme piittaamatta. Eikö näin ole?

Ovatko lakia vastustavat todella niin sinisilmäisiä,etteivät näe karua totuutta? Vai haluavatko he vain yleensä jarruttaa viittaamalla ihmisoikeuksiin ja vapaaseen liikkuvuuteen maasta toiseen Schengen-sopimuksen mukaisesti? He myös puhuvat kuulleessaan näistä rosvoiluista niiden olevan yksittäisiä tapauksia eikä niitä saa yleistää. Eivät usko,vaikka rikostilastot rumenevat romanien ilmestyttyä maahamme ja heidät on tavattu rysän päältä todistettavasti.He väittävät,että ongelma ei poistu uudella lailla.Mutta onko Suomen asia se,että Romanian romaneja kohdellaan omassa maassaan kaltoin? Ei meidänkään yhteiskunnan ulkopuolelle jääneille suomalaisille heru apua muista maista.Vai heruuko? Mikä näitä varkaiden ja rosvojen puolustajia oikein vaivaa? Osa vinkuu "todellisesta köyhyydestä",joka sekin on puppua.Jos on oikeasti köyhä,ei ole rahaa matkustaa Suomeen asti.Toisaalta alkaa olla maista tiukkaa,kun monissa kerjääminen on kielletty huvi ja romanit ovat vahvasti näistä aioista tietoisia.Heidän kerjäläisjärjestönsä johtohenkilöt organisoivat asiat ja ovat ehkä nyt kylmä rinki takapuolen ympärillä,jos Suomestakin tienistit loppuvat.Jumala suokoon,että niin tapahtuu!

"Sivuamisesta" tulikin pitkähkö,mutta nyt muihin asioihin. Saamme vieraan huomenna.Sanon häntä tässä vain E:ksi.Häntä on tahdottu vierailemaan kotiimme jo pitkään,etten sanoisi monet vuodet ja sanonkin.Kutsuminen on vain syystä taikka toisesta jäänyt.Nyt se tapahtui ja huomenna on H-hetki.Tämä tietää,että jo kauan suunnitelmissa ollut imuroiminen on tänään totisinta totta.Tarjoomisiin ei tarvitse enempää puuttua,sillä E. on kuulemma paistanut omenapiirakan ja tuo lämpimäiset tullessaan. Omenatkin omasta puusta.On muhkea puutarha pihapiirissä.Tänä vuonna on monella omenapuutarhurilla ollut miettimistä,miten päästä hedelmistä eroon. E. teki niin,että pani kadun varteen laatikollisen ja lapun,jossa kehoitetaan ottamaan.Näin on tehnyt moni muukin.Omanasadon runsaus näkyy niin kauppojen kuin torien myyntipöydillä.Eikä mikään voitakaan punaisen kaneliomenan tuoksua ja makua! Meillä oli kerran,asuimme E:n naapurissa, komea antonovkapuu pihalla.Niinä vuosina ei meiltä omenasose ollut puuttuman.Tehtailin heti hedelmien kypsyttyä,enkä valehtele,jos kerron,että nautin sekä tekemisestä että tuloksesta.Oi niitä aikoja!

Ei kun imuroimaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti