7. lokakuuta 2010

HÄRKÄTAISTELUA JA HISSIAJELUA

Nyt me tiedämme,ken on vaikutusvaltaisin nainen maailmassa! No,sehän on USAn presidentin vaimo Michelle Obama tietysti! Tohtori Pentti Arajärven vaimo on sijalla 62. Tämmöisen listauksen tekee Forbes-lehti vuosittain.Sisäistäkäämme nämä tärkiät tiedot.

Itse olen kiinnostuneempi siitä,että Espanjan senaatti suuressa viisaudessaan ei äänestänyt härkätaisteluja maan kulttuuriperintöjen joukkoon.Onhan se silkkaa eläinrääkkäystä.Livenä en ole nähnyt,mutta Espanjan televisio suoltaa taisteluita ja onhan niitä nähty meilläkin kuvaruudussa.Elokuvia tehty häräntappajasankareista,romaaneja ja elämäkertoja torerojen uljuudesta kuin myös selonteot "kuoleman kolmanneksen" huipennuksesta,jossa taistelijalla on vain punainen "muleta" ja miekka,jolla tekee loppusilauksen.Muletan tehtävä tässä ikävässä loppunäytöksessä on saada härkä hyökkäämään,jolloin miekka tekee tehtävänsä.Tätä sanotaan "vastaanottamiseksi".Toinen tapa on se,että eläin vain seisoo ja sen liikahtaessa matadori lennähtää sen kimppuun.Tämä on tavallisin tapa,"volapié".Tähän muleta-jaksoon päättyy koko "corrida".

Iso osa espanjalaisista ei nykyisin enää hyväksy härkätaisteluita ja minä olen täsmälleen samaa mieltä.Härkä ei aina välttämättä edes kuole,vaan se kiskotaan henkitoreissaan kentältä.On maita,jossa härkätaisteluita harrastetaan myös,mutta eläin jätetään henkiin.En tiedä,onko se eettisesti sen hyväksyttävämpää.Hirmuista kidutusta silti.Olen toki käynyt härkätaisteluareenalla,kuten moni muukin turisti Espanjassa ollessaan.Seisoin ja katselin tyhjää areenaa ja näin kaiken mielikuvituksen silmin.Ei tuntunut hyvältä.Kuulin kansan huutavan ja nauttivan näkemästään.Picadorien ja banderillorien työskentelystä keihäineen,toppa-asuisista hevosista ja loppunäytöksestä,jossa espada eli matadori riistää hengen härältä.Alun alkaen areenalla kaikki olivat jalkaisin.Hevosten mukaan tuleminen nimesi lajin "uudemman ajan härkätaisteluksi".Olenkohan oikeassa,jos väitän uudistuksen isäksi Francesco Romeroa 1700-luvulla?

En usko härkätaisteluiden koskaan Espanjan mantereella kokonaan loppuvan.Jos laki tulee kieltämään,taistellaan laittomasti,kuten monissa maissa kukko- ja koiratappeluitakin järjestetään.Se osa espanjalaisista,joka hyväksyy härkätaistelut,tulee henkeen ja vereen asti puolustamaan lajia.Se on syvällä espanjalaisuudessa,juuret aikojen takana jossain 1000-luvulla,nämä näytökset,jotka alkavat aina tasan viideltä iltapäivällä "a las cinco de la tarde".

Sofi Oksanen on vastatuulessa Puhdistuksensa kanssa Virossa. "Kansallissankaruus" karisee Postimees-lehden Vuoden henkilön tittelistä ja Viron presidentin antamasta kunniamerkistä huolimatta.Toimittaja Piret Tali väittää Puhdistuksen lisäävän naisiin kohdistuvaa väkivaltaa eikä suinkaan päinvastoin. Puhdistusta en ole lukenut,yrittänyt kuunnella äänikirjana kyllä.Ei onnistunut.Siispä pidän suuni kiinni kirjan sisällyksestä,kun en asiaa tunne.Mainosta kirjailija on teokselleen saanut,on kritiikki sitten myönteistä tai kielteistä.Teatteritkin kiinnostuivat.Kiinnostusta lisäämässä Sofi Oksasen olemus,joka on kaukana tavanomaisen kirjailijan olennosta.Eipä jää huomiotta.

Kuvaus vielä tähän loppuun Hullujen Päivien hissiajelusta Stockmannilla.Arvata saattaa,että hissit tupaten täynnä ja liikenteessä oli muitakin pyörätuolia,oli lastenvaunuja ja rollaattoreita.Olimme hississä seuranamme yhdet lastenvaunut ja ehkä ihmisiä yli sallitun painomääränkin.Hissin pysähdyttyä kerrokseen sinne tunki nainen,joka oli muodoltaan valtava.Ei sanonut mitään.Ilme kertoi päättäväisyydestä ja hän änkeytyi sisään massansa voimalla.Jäin hänen sekä pyörätuolin väliin ja olimme jumissa.Rouva ei enää päässyt eteen-eikä taaksepäin,hissi ei lähtenyt liikkeelle,kun rouvaa oli osa ulkopuolella.Hän veti henkeä,työntyi väkisin ohitseni pienen pieneen rakoon,joka vielä hississä oli.Rouva alkoi marmattaa,miksi kukaan ei tehnyt hänelle tilaa tulemalla esimerkiksi ulos (???).Kukaan ei vastannut.Hissi oli päättänyt kuitenkin lähteä liikkeelle lastinsa kanssa ja olin kuulevinani sen uumenista kuilussa jonkunlaisen valituksen.Me poistuimme ensimmäiseksi ja näin,mitenkä hissiin tunkeutui väkeä ikään kuin se olisi maailman viimeisin hissiajelu ja mukaan pitää päästä keinolla millä tahansa. Hyvä Luoja,ajattelin ja aloin soittaa meille kyytiä kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti