14. lokakuuta 2010

CHILELÄISTEN ILOA

Olen ahkerasti istunut yötä myöten tv:n ääressä ja katsellut BBC:n kautta,kuinka kaivosmiehet kapselissaan palautuvat maan pinnalle.Hurjaa! Koko operaatio sujui hienosti ja kitkatta.Myös kuusi pelastusmiestä,jotka oli laskettu kaivokseen,saatiin pois.Riemu ja helpotus,mikä näkyi kaivosmiehen kasvoilta hänen astuessaan ulos kapeasta kapselista matkattuaan yhtä kapeassa kuilussa 25min,oli sanoin kuvaamaton.Joku heistä suuteli Chilen maaperää,toinen kiitti pelastumistaan polvillaan ristinmerkein.Kaikkien ilo oli samaa heidän halatessaan läheisiään,jotka olivat koko pitkän ajan,69 päivää, eläneet hengessä mukana läheisessä leirissä kaivoksessa olleiden kanssa.Tunteet purkautuivat,itkettiin ja naurettiin tuhansien ihmisten eläessä hetkessä mukana.Toimittajia,valokuvaajia yltymäri maailman oli todistamassa mainarien pääsyä vapauteen.

Koko Chile juhli.Liput liehuivat,ilmapalloja laskettiin taivaalle,huudatettiin autojen torvia kaduilla ja paloasemien sireenejä,kirkkojen kellot soivat.Chilen presidentti oli melkein koko nosto-operaation ajan tiiviisti paikan päällä ottamassa kapselista astuvan kaivosmiehen vastaan sulkemalla hänet karhumaiseen syleilyynsä,estottomasti ja vilpittömästi iloiten muiden lailla.Tätä riemun ja kyynelten tulvaa oli hienoa katsella,iloita mukana omiakin silmänurkkiaan pyyhkäisten.Olimme kaikki saaneet olla todistamassa hyvin suunnitellun operaation onnistumista! Ehkä onnenlintu oli lentänyt kaivospaikan yli.

Eilen meillä kävi jälleen ambulanssi ja veimme miehen sairaalaan.Tänään pääsee osastolle.Jossain päin kroppaa kova tulehdus,joka vei jalat alta ja väsytti entisestään koko miehen. Olin hänen kansaan päivystyksen vuoteen vieressä,kunnes minut ajettiin pois.Paikka ei ole vierailijoille,ei edes omaisille.Edellisellä kerralla minun annettiin olla toisessa päivystyshuoneessa.Juttelin lääkärin kanssa laihoin tuloksin vielä siinä vaiheessa.Illalla päivystyksestä soitettiin ja kerrottiin saadut tutkimuksen tulokset.Tulehduksen lisäksi ei mitään ollut löytynyt,aivokuvakin entisenlainen.Nyt alkavat etsiä tulehduksen syytä. Kihtikö taas? Sehän on tulehdusperäinen ilkeä ja sitkeä vaiva.Elelen siis uudemman kerran yksikseni kotona rutiinihommat hoitaen ja joka päivä sairaalassa käyden.Kyllä tämä tästä.

Suomen presidentti on reissun päällä Lähi-idässä,samoin ehtiväinen ulkoministerimme tutustumassa palestiinalaisiin.Suhteita on pidettävä yllä ja maailmalla näyttäydyttävä.Vuosina 1925-1931 ollut Suomen presidentti Lauri Relanderia kutsuttiin Reissu-Lasseksi,kun hän teki peräti kaksi ulkomaanmatkaa pestinsä aikana.Kaikki eivät tehneet sitäkään.Nyt on toisin ja pitääkin olla.

Mitä matkoihin tulee,niin planeetta,josta kaavailtiin joskus hamassa tulevaisuudessa ihmiskunnalle uutta kotoa,on hävinnyt.Nyt kiistellään siitä,ovatko vempaimet edes havainneet oikein,kun sveitsiläisetkään eivät ole mainittua ehkä maapallomme kaltaista planeettaa avaruudesta löytäneet.No,etsintä jatkuu,jotta olkaamme levollisin mielin.

Illalla on luvattu lunta tännekin päin.Holotna ilma sen kuin jatkuu.Ei ole herkkua seisoskella ratikkapysäkeillä,jos menopeli juuri sattui menemään nenän edestä.No,seuraava takuuvarmasti tulee.Pitää ajatella positiivisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti