15. syyskuuta 2010

SYYSAAMUNA

Ensimmäinen lomayö takana.Tultuani miestä viemästä intervallihoitoon en tehnyt yhtikäs mitään.Yhdeksän maissa illalla olin valmis nukkumaan ja sen tein.Jokseenkin yskimätön yöstä tuli,jotta tässäpä nyt suhteellisen virkeänä naputtelen ja juon aamukahvia Gustav Klimt-mukista,josta en anna mieheni juoda.Ostin mukit joskus Tukholmasta.Ulkona tuulee melkoisen reippaasti ja asfaltilla näkyy eilistä enemmän keltaisia koivunlehtiä.Kyllä se syksyltä näyttää ja tuoksuu.Semmoista viileää ja kuulakasta,jossa ei enää suvipehmeyttä läsnä.

Tänään sitten puuhaamista siellä ja täällä.Jouten en ole,kunhan tästä tähän päivään enemmän tokenen.Kaupungille lähtökin edessä.Vuodevaatteiden vaihtamista ja mitä muuta kaikkea laiminlyötyihin kotihommiin kuuluukaan.Kyllä tämä tästä.

Meksikossa on maa tärähdellyt.Kuulemma ei ihmisvahinkoja.Rakas maapallomme ei ole koskaan hiljaa.Sen kuoret liikkuu ja ratisee,muuttaa pinnan muotoa mahtinsa osoittaen.Näin on ollut,on ja tulee olemaan,kunnes kaikki katoaa tyhjyyteen.

Brittipoika on saanut elinikäisen matkustuskiellon Yhdysvaltoihin.En tiedä,eikä luultavasti hänen lisäkseen kukaan muukaan,miksi poika lähetti härskin viestin Washingtoniin Valkoiseen taloon. Mikä oli tarkoitus ja miksi? Jos USAn presidentti ja hänen toimensa ei miellytä,olisi pitänyt suunsa vaan kiinni ja elänyt teinipojan elämää kuten ennenkin.Nuhtelu ja porttikielto tuli.Minkämoinen aikuinen hänestä tulee? Ja mitä hänen päässään silloin alkaakaan liikkua? Toivottavasti emme hänestä enää kuule.

Pariisissa pommiuhan takia on tyhjennetty Eiffel-torni ihmisistä sekä muitakin paikkoja.Uhka,vaikka arveltaisiinkin aiheettomaksi,teettää aina tarkistuksen kaikkine manöövereineen.Liekö tällä pommiuhalla jotain tekemistä ehkä tulevan burkakiellon kanssa? Ranska myös edelleen passittaa kerjäläisjoukkoja kotimaahansa,vaikka on vastustusta ja se lisääntyy.Hyväksyntäni on yhä toimenpiteen puolella,mutta vain,jos nämä häädetyt ihmiset ovat eläneet Ranskassa vastoin lakeja tavalla tahi toisella.Oli se sitten vaikka leiriytymistä luvattomiin paikkoihin ja elämistä siellä sottaisissa olosuhteissa levitellen roskia ympäristöönsä sekä hyysätessä joukossaan rikollisia ja muuta epäkelpoa ainesta.Myös aggressiivisuus kerjäläisammatissa on sielläkin lisääntynyt eli tavallisten ranskalaisten elämää häiritään.Minusta nämä ovat oikeat perusteet maasta karkottamiseen.Eihän se nyt ole sallittua,että eletään ja ollaan kuin ellun kanat laeista ja säännöistä piittaamatta.Eihän maan omienkaan kansalaisten sallita näin elää rankaisematta.

Syksy panee runosuonet liikkeelle,vaan ei minulla,kun ei riitä taito.Mutta naputtelen tähän minua ja monia muitakin taitavamman runoniekan vuodenaikaan sopivat säkeet.

SYYSPERHO

Luonto ennen aina herttainen
näyttää aivan hyytyneen,
halla hyyti ruusun ihanaisen
jäätäin sulotuoksut sen.

Mutta ennen,onnen päiviä
vietettäissä,perhonen
sitä lempi;hänen lempiä
antoi suloruusunen.

Vaikka ruusu jäätyi,perhonen
ympär´ kukan lentelee,
mut ei lemmen tulta ruusunen
tunne,näyttää kylmenneen.

(Eino Leino)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti