14. syyskuuta 2010

LOMASTA JA PUHELIMESTA

Meinasi,meinasi mennä plöröksi koko tänään alkava lomani.Mies vaikutti semmoiselta,että peruutetaan koko homma.Sitten kuitenkin virkistyi ja tänään on sitten H-hetki.Saattajan (=minä) ja miehen lisäksi pyörätuoli,rollaattori ja muhkea matkalaukku.Vaatteita pitää olla joka lähtöön,kun tuppaa vahinkoja tulemaan,eikä hoitopaikassa aina pyykätä.On se semmoista puuhaamista ennen lähtöä,mutta sittenhän rauhoittuu,kun istun bussissa matkalla takaisin kotiin päin.Mutta lomaa tämä ei ole.On hammaslääkäriä ja lääkäriä,asioita siellä ja asioita täällä ja koetan myös saada rästiin jääneet huushollihommat tehtyä,ennen kuin haen miehen viikon päästä kotiin.Kaiken aikaa pitää yhä potea tätä hiivatin flunssaa,joka tuntuu kiintyneen minuun aivan liikaa.

Kun tässä ryhdyin itsestäni tarinoimaan,niin jatkan tovin.Tuleva marraskuinen loma muutti luonnettaan,kun sain eilen kirjeen sairaalassa tehtävästä pienimuotoisesta toimenpiteestä,joka vaatisi kotiin lähtiessä saattajan ja kotona ensimmäiseksi yöksi yökyläläisen.Mistäpä minä moiset tempaisen? En mistään.Hoitaja ehdotti omaa miestä,enkä siinä vaiheessa tiennyt itkisinkö vai nauraisinko,kun hän ei tietenkään tiennyt kotioloistani sen enempää kuin siitä,että olen juuri tämän miehen omaishoitaja.Sai tietää.Sanoi tekevänsä tiedusteluja,mitä tehdä suhteeni ja palaavansa asiaan.Palasi jonkun ajan kuluttua: minut pidetään yön yli sairaalassa.
Niin että tähän touhuun suttaantuukin sitten kaksi päivää tästä "lomastani",jotka tuntuvat aina,vaikka harvakseltaan ovatkin,menevän jollain lailla pieleen.Kaksi kertaa näiden liki seitsemän vuoden aikana ollessani "lomalla" olen viettänyt aikaani leikkauksen jälkeen sairaalapetissä.Niin että tuttua tuntuu juttu olevan taas marraskuussakin.Hohhoijaa.Mutta enköhän selviä.Jäähän minulle silti vielä muutama lomapäivä miehen intervallihoidon jatkuessa.

Jotenkin alkaa tuntua, että Kohtalolla on sormensa pelissä,kun nämä asiat sattuvat aina lomani aikana.Toisaalta siis hyvin ja toisaalta ei,jos ajattelee omaishoitajan loman tarkoitusta.Mutta tuntuuhan se toki mukavalta olla vaikka sitten sairaalan vuoteessa toisten huomion kohteena,kun on itse ollut passaavana osapuolena vuosikaudet,jos kunto on sellainen,että pystyy ylipäätään mistään nauttimaan.Tähän nautintoon kuului ainakin minulla se,että kun kroppa eikä mieli oikein jaksaisikaan huolehtia mistään,niin tulee semmoinen kaikkinainen hyvä hälläväliolo.Vaikka maailma räjähtäisi,tuskin siitäkään välittäisin.Aika metka tunne! Mutta huolehtimisen ja murehtimisen tunteet palautuvat pian ja alkaa arki ja vahva tahto kaikesta selviytymiseen.Näin kai on ihminen rakennettu.

No,tämä oli ehkä minusta hiukan poiketen sipaisua perimmäisten kysymysten äärellä,jotta palataan takaisin tähän päivään.Vielä hetki mies äänikirjan parissa ja sitten aloitetaan.Kulkupelikin jo tilattu valmiiksi.

Taannoin juttelin Ambersonin perheestä tv:ssä. En yhtäkaikki katsonut.Se ilta jäi muutenkin minimiin kuvaruudun tujottamisessa.Joskus käy näin.Joku soittaa tai minä soitan jollekulle ja siihen jutusteluun lutviutuu pitkäkin rupeama.Olen pienestä pitäen rakastanut puhelinkeskusteluja.Joskus isä kurtisti tummia kulmiaan tyttären jaaritellessa jonkun luokkatoverin kanssa,vaikka oltiin vietetty koko koulupäivä jo yhdessä.Niin että mitenkäs se vanha koira uutta oppisikaan? Ja eikös puhelin olekin juuri puhumista varten? Meillä on vielä lankapuhelinkin matkapuhelimen lisäksi.Monet ovat "langoista" luopuneet ja sitten loppuu akku,ei ole kenttää,puhelin kassin pohjalla eikä kuulu,puhelin ei ole auki jne. Epävarma vehje. Mutta lankapuhelin toimii aina,vaikka varsinaista lankaa kotioloissa ei enää olisikaan.Minäkin rohkenin jo hankkia langattoman,vaikka joskus ikävöinkin sitä vanhaa tukevaa puhelinkonetta,jossa oli kymmenien metrien pitkä johto,johon oli helppo kompastua.Se oli teknisiltä ominaisuuksiltaan helppo käyttää,näyttö suurempi,josta näki heti,kuka on soittanut.Vanhassa vara parempi.No,kaikkeen tottuu.Minäkin.

Maailman pahuuksiin en tänään kajoa ollenkaan.Pallo pyörii pahanakin ja pahat ja hyvät ihmiset sen mukana.Nyt suullinen eucalyptuspastilleja yskimisen ehkäisemiseksi ja eikun hommiin.Terveeks.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti