8. syyskuuta 2010

KIRJOITTAMISESTA NÄNNIIN

Kirjoittaa. Sana sekä Veijo Meren että Kaisa Häkkisen etymologisessa sanakirjassa selitetään alunalkaen tarkoittaneen koristekuvioiden leikkaamista puuhun ja niiden ompelemista kankaaseen.Verbin vastineita lähisukulaiskielissämme,karjalan,vepsän,vatjan,viron ja liivin kielissä.Sanan merkitys kuvioiden tekemisestä on muuttunut meillä kuin sukulaiskielissämme.Meidän kirjakielessämme "kirjoittaa" tarkoittaen nykykirjoittamista esiintyi jo Uppsalan evankeliumikirjassa sekä Agricolalla.Tuli tämmöinen mieleen tutkia,kun tässä taas kirjoitan.

Muutamana päivänä on olo ollut hiukan flunssainen,mutta tänään jo päivä valkeni paremmissa merkeissä. Pysyttelemme vielä tämän päivän sisällä.Karhut saavat odottaa Senaatintorilla.Ensi viikollahan alkaa lomani,jos kaikki menee odotetusti.Ilmatkin lämpenivät,kuten luvattiin.Ihmiset kulkevat taas kevyissä vaatteissa,kun välillä etsittiin paksumpaa ylle.No,syksyähän tämä on ja sillä siisti.

Saas nyt nähdä,miten käy tämän nänniä imeneen lääkärin.Kyllähän siinä hämmästyttävän perusteellisesti tehtiin "lääketieteellistä tutkimusta",jolla mainittu apulaisylilääkäri tekemistään perustelee.Näin naisena ja mahdollisena potilaana ajattelen toiminnassa olleen taka-ajatuksena muutakin kuin puhdas lääketiede.Ihan kukkua tupata puolustukseksi,että imemisellä yritettiin "saada aikaan alipainetta ja rinnasta tippa nestettä,jotta tarvittava tutkimus saadaan tehtyä".Koko yllättävä toimenpide kuulemma "potilaan eduksi"."Edun" vuoksi lääkäri olisi voinut/pitänyt ennen kuin alkoi tehdä suullaan tutkimustyötä, perustella syyt imemiselle.Eikä puhua "maistamisesta". Ja shit sanon minä! Itsekin joskus hiukan oudolle haiskahtavien tutkimusten kohteena olleena tiedän mieslääkärienkin olevan vain miehiä ja toisinaan lääketieteen valossa unohtavan etiikan säännöt.

Korkeimmalla oikeudella on nyt päätäntävalta lääkärin suhteen.Odotamme tulosta.Tukkapöllyä ainakin.Ja kurssille,jossa muistutetaan mieliin lääketieteen isäksi kutsutun Hippokrateen oppeja.Potilaan tutkimuksissa kun hän kehoitti kyllä käyttämään kuuntelua,tarkastelua ja tunnustelua.Viimeksimainittu tarkoitti käsillä tutkimista. Lääketieteen sanotaan edistyneen Hippokrateen päivistä.Totta,mutta nännien tutkiminen imemisellä ei ole edistymistä.Taitaisi korkeasti oppinut kreikkalainen hävetä nyt tapetilla olevan lääkärin harkintakykyä.Eikä tämä todellakaan ole kunniaksi lääkärien ammattikunnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti