13. maaliskuuta 2010

TELEVISIO-OHJELMISTA

Singaporesta maailmanmatkaajaystäviltäni tuli kortti.Kuvapuolella komeilee siirtomaatyylinen maailmankuulu hotelli Raffles,jonka baarissa syntyi Singapore Sling.Hotelli on jo viettänyt 120-vuotis syntymäpäiviään kolmisen vuotta sitten.Katselin netistä,keitä kaikkia on vieraillut Raffles-hotellissa.Vaikka ketä Chaplinista kuninkaallisiin.Ei mikään turha hodla!

Aurinko pilkahtelee ja pakkasta.Piha liukas kuin luistinrata.Roskikselle meno aikamoista taiteilua.No jos muksahtaa,niin sitten muksahtaa.Kaatuminen täytyy osata taiten tehdä,ettei katkeile luita.Rennosti vaan kohti maan kamaraa.Vain kerran olen kaatunut ulkona niin,että käsi murtui.Toisen kerran tipahdin keittiötikkailta kotona ja taas murtui.Ei muita vaurioita.Tänään ei muuten ulos.Eikä se ole pelkkää laiskuutta,vaan pyörätuolin työntäminen ei vieläkään olosuhteiden takia herkkua ole.Sitten aikanaan homma sujuu kuni leikiten ikään.Odotellaan.

Onkohan minusta tullut kranttu? Kun tv-ohjelmat eivät enää miellytä,katsominen jää vain joihinkin hetkiin. Monk lopetettiin ja luontopuolen dokumentit ovat joskus niitä,joita jo olen nähnyt muilla kanavilla. Tositv-ohjelmia en edes ymmärrä.Näitä,joissa roikutaan langan varassa ja kuka kauimmin roikkuu,pääsee jatkoon.Maajussien rakkauselämäkään ei kiinnosta ja johtaako emännänhaku mihinkään.Tuleeko taloon naispuolinen lypsäjä ja leivänpaistaja? Perho menee joihinkin taloihin ja kansalle näytetään,miten joku julkkis asuu ja ajattelee.

Hercule Poirot viehättää vahattuine viiksineen ja huoliteltuine ulkonäköineen.Eikä tarinakaan yleensä ole aivan tyhmä.Agatha Christie oli joskus minulle hyvinkin tuttua lukemista.Eikä viehätystä suinkaan vähentänyt se,että Christien Kuolema Niilillä syntyi autenttisessa ympäristössä Egyptissä Luxorin kaupungissa,joka Waltarin Sinuhessa oli Theba.Agatha-täti istui Old Winter Palace-hotellin terassilla kirjoittamassa sillä aikaa kun arkeologiaviomies kaivoi ikiaikaista Egyptiä esille maan hiekasta.Ehkä Christien käyttämä 1880-luvun hotelli edesauttoi viehtymystäni Egyptiä ja Niilin risteilyä kohtaan,joita tuskin koskaan näen omin silmin.Christien kirjoittamia kirjoja on filmattu ja kiitettävästi myös tv:ssä näytetty ja nyt saamme nauttia Poirotin älykkyydestä visaisissa murhatutkimuksissa ruuduissamme.

Jankkaavat keskustelutkaan tv:ssä eivät minua kiinnosta.Puhutaan ja puhutaan,mutta tulosta,tuleeko? Totta kai asiaohjelmia pitääkin olla ja kipeitäkin asioita pitää käsitellä.Joskus niitä vain tuntuu olevan liikaa.Ehkä tämä juuri kuvastaa ihmisten pahaa oloa,joka tuntuu lisääntyvän maailmassa.Oman aikani koulukäyttäytyminen on niin paljon muuttunut,että ei uskoisi.Silloinen terve kunnioitus opettajia kohtaan on poispyyhkäisty.Näistäkin asioista keskustellaan.Me kaikki olemme perinjuurin muuttuneet kaikin tavoin.Varkaudessa 12-vuotias tyttö sieppasi vauvan vaunuista ja peitti lumella.Mitä tämäkin kertoo? Päähänpisto,sanottiin. Tapaus kertoo muustakin kuin sen hetkisestä pelästyksestä omasta tekemisestään.Jotain on pahasti vialla.Ja minun sormeni osoittaa taas kotia kohti.Se on kuitenkin se paikka,mistä kaikki alkaa.

Iltapäivällä tänään Palinin matka "Halki suuren Saharan" Teemalla,jossa usein hyviäkin ohjelmia. Voimme myös opetella ranskaa ja tarpeeksi etevä saa kai käyttöönsä talon Ranskassa.Ohjelmaa kehutaan kielen opettelun lisäksi hyväksi näytöksi ranskalaisesta kulttuurista.Tämmöiset ohjelmat minua miellyttävät.Onneksi meillä on Teema!

Nyt alkoi aurinko paistaa tosissaan.Ikkunasta katsoen on kaikki niin keväistä.Kiuruja on jo nähty jossain päin ja pian alkavat muittenkin lintulajien tiedustelijat saapua katsastamaan,miltä näyttää.Sitä olen aina ihmetellyt,kun niitä kutsutaan tiedustelijoiksi,että miten ne lähettävät olosuhteista sitten sanan niille pääjoukoille,jotka tulevat myöhemmin? Palaavatko kertomaan? Tai jos ei mitään kuulu,onko se hyvä merkki? Olisihan se kyllä hurja matka lentää vain kertomaan jonnekin pitkien matkojen taakse ehkä koko Euroopan yli.Ornitologi kun en ole.

Tänään on Jupiterille pyhitetty idus-päivä,maaliskuun 13. roomalaisaikaan.Minä vietän tätä päivää arkisin ahkeroinnein kuten tavallisestikin.Kuka ajattelee roomalaista ajanlaskua? Paljon on vettä virrannut niin Niilissä kuin Tiber-joessakin sitten Jupiterin ja Venuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti