27. maaliskuuta 2010

ATENEUM,ATHENEN PYHÄKKÖ

Huomenta minulle,jollekulle toiselle vaikka päivää.Aamua mennään,jos ei kuitenkaan aivan tuimaa.Suojasää ulkona,vetistä ja loskaa.Pitää varoa autoilijoiden ajattelematonta käyttäytymistä lätäköiden kohdalla, että kevään näköinen takki ei tahriinnu kuraan.Ensi yönä,Palmusunnuntaina, siirrytään kesäaikaan.Siitä se alkaa."Jos ilma Palmu Sunnuntaina on selwä,sinä wuotena kaswa hywä ohra." Pikkunoidat ovien takana virvon,varvon-asialla.Tämmöistä noidiksi pukeutumista eivät kirkonmiehet oikein hyväksy.Liian pakanallista.Ammoin kun kylillä virpomassa kierrettiin,niin vaatteet olivat tavalliset ihmisvaatteet ja asialla olivat yleensä niin naiset kuin lapset."Minä virvon vitsasella,vapsuttelen vastasella rikkahaksi,rakkahaksi,suuren talon emännäksi".

Noidat astuivat aikaisemmin kuvaan vasta itse pääsiäisenä.He kokoontuvat Kyöpelinvuorelle ja sieltä lentävät luutakyydillä kylien lapsia pelottelemaan.Trulleihin ei tehonneet mitkään aseet.Talojen isännät kuitenkin latasivat pyssyihinsä hopeisia luoteja.Ne tepsivät noitiin.Kaikki pahat sattumukset,jotka pääsiäisyönä tapahtui,pantiin noitien syyksi.Ja olihan joku kuolevainenkin vaimoihminen ollut noitana ja lennähtänyt noitumaan naapurin navetan asukit.Taruako? Ei kai.

Noidista ja yleensä pääsiäisajasta noin vain taiteen pariin.Ateneumissa Anna Kortelaisen kokoama näyttely itsenäisen naisen Helsingistä vuosisadan takaa.Leevi Madetojan puoliso ja Eino Leinon muusa L. Onerva kertoo Kortelaisen suulla siitä Helsingistä,jota ei enää ole.Sinnepä käy minun tieni.

Helsingin taide-elämän oletettiin maailmansodan 1914 vuoksi hiipuvan 1910-luvulla. Vuoden 1914 keväällä kaikesta huolimatta Ateneumissa oli näyttelyitä.Sotapelko aiheutti kuitenkin sen,että Ateneumin taidekokoelmat pakattiin lopulta huolellisesti siirrettäviksi turvaan.Tätä ei yhtäkaikki tarvittu.Kokoelmat eivät olleet näytteilläkään,vaan taidemuseota sinä aikana korjailtiin ja sisustettiin.Kun taas museo avattiin,kävijämäärä sotavuosien aikana lisääntyi.Tämän ilmeisesti mahdollisti museon uusiutuminen kuin myös Helsinkiin majoitettu venäläinen sotaväki,joka oli taiteesta kiinnostunut.

Sota-aikana näyttelyiden määrää Helsingissä lisättiin ja niitä oli vuonna 1915 jo 34,joka kasvoi siitä eteenpäin vuosittain huimasti.Kiinnostus taiteisiin eneni enenemistään.Julistettiin kilpailuja julkisten veistosten saamiseksi puistoihin ja yleisiin tiloihin.Lahjoituksia tehtiin,joista tunnetuin oli kamariherra Hjalmar Linderin lahjoittama Edelfeltin "Kuningatar Blanca" vuonna 1916. Lahjoitus toteutettiin vasta Linderin kuoleman jälkeen.

Ateneumia ammuttiin 1918.Vauriot jäivät vähäisiksi. Vapaussodan hiljennettyä taide-elämän,se rauhan tultua jälleen elpyi,alettiin mm.suunnitella vapaus- ja sankaripatsaita.Olot vakiintuivat.Helsinkiläisillä on yhä uljas Atneumin taidemuseo,jonka näyttelyiden kävijämäärä on jo aivan toista kuin 1910-luvulla.Ulkomaisia näyttelyitä kotimaisten lisäksi toinen toistaan upeampia.Picasson näyttely 2009-2010 veti ennätysmäärän vierailijoita, 315 000.Hyväksi kakkoseksi tähän mennessä Edelfelt 305 000 kävijää vuosina 2004-2005.Ateneumin puistikossa Keskuskadun puolella seisoo Albert Edelfeltin patsas Ville Vallgrenin veistämä vuonna 1927.Theodor Höijerin suunnittelemassa 123 vuotta vanhassa Ateneumin rakennuksessa toimii myös Kuvataideakatemia.Tässä kohdin kehaisen oman äitini aikoinaan käyneen Ateneumin silloista taidekoulua.Katselen tässä kirjoittaessani kahta hänen työtään seinällä,olohuoneessakin joitakin ja yhden olen lahjoittanut ja yhden myynyt

En suinkaan kaikkia näitä tietoja Ateneumin vaiheista ole itse tiennyt/muistanut,vaan kurkistin ne kirjasta "Helsingin kaupungin historia V:2".Lueskelen usein näitä jo loppuun myytyjä teoksia.Teen matkan aikojen takaiseen synnyinkaupunkiini,kuten nyt menemällä Ateneumiin.Vanhempani elivät lapsina jo 1910-luvun Helsingissä.Isäni täyttäisi tänä vuonna 104v.

Ulkona pilvistä,mutta keväistä.Tänään ei ulos.Ehkä huomenna.Pyykkipäivä ja lounaaksi uunibroileria rakuunan ja pekonin kanssa.Mahtavan hyvää! Ohje Könemannin pikkuvihkosessa Anne Wilson,Ikimuistoiset liharuoat.Hyvää päivän jatkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti