6. maaliskuuta 2010

JUTTUA IKÄIHMISISTÄ,JÄISTÄ JA FLUNSSASTA

Vaitioloa on kestänyt pari päivää ja se on minulta paljon tässä blogipuuhassa.Mutta nyt taas.

Lukiessani tämän viikon Suomen Kuvalehteä rupesin minäkin pohtimaan SK:n kolumnisti Vesa-Pekka Koljosen lailla,mikä hitto meidän päättäjiämme vaivaa,kun jatkuvasti vanhustemme hoito on retuperällä.Heitä pidetään kotona,vaikka kunto vaatisi laitoshoitoa.Jos omainen ei ole sitkeä ja vaativainen,saa ikääntynyt ihminen lojua omassa vuoteessaan silloin tällöisen kontrollin alaisena,kunnes jättää tämän elämän.Ei ole ihme,että Kaari Utrio jokin aika takaperin heitti niinkin vakavan pommin kuin että kaikille ikääntyneille annettaisiin kuolinpilleri.Ajatus oli tietysti provosoiva ja se saikin aikaan hämmästyneen keskustelun eritoten kielteisessä muodossa.Se oli hämmentävä,vieras ja jopa kauhistuttava.

Ei hevin eikä tältä istumalta ymmärrä,miksi meillä ei rakenneta ikääntyneitä ihmisiämme varten enemmän paikkoja,kun rahaa tuntuu olevan muuallekin antaa.On erittäin ikävää,että meillä ei ajatella turvallisuutta vanhojen ihmisten kohdalla,heitä ei arvosteta,vaan pidetään pois heitettävänä ylijäämänä.Hävetäänkö heitä? Eivätkö ne ihmiset,jotka nyt asioista päättävät,vanhene itse? Onko heillä kaikilla asiat hyvin silloin? Läheisiä auttamassa päivin öin? Onko kaikilla varaa yksityiseen hoitopaikkaan,jossa saattaa vielä olla tilaa? Vuorokausimaksu on huikea.
Ovatko päättäjämme tyystin tunteettomia? Millä perusteella vanhoja ihmisiä hyljitään?

Minun vanhempani olivat siinä onnellisessa asemassa,että asuivat jokseenkin mukavassa kunnossa kotonaan,äitini sairastelusta huolimatta, loppuun asti viime hetkien sairaalareissua lukuun ottamatta.Jos näin ei olisi käynyt,vaan laitos olisi ollut oikea paikka kunnon vuoksi,olisin taistellut henkeen ja vereen asti heidän saamisekseen paikkaan,jossa on hoitoa ja valvontaa.Oma ja mieheni tulevaisuus pelottaa.

Sitten jääasioihin.Nyt kun Suomea ympäröivissä vesissä on laivoja kymmenittäin kiikissä jäitten takia,ainakin minulle tulee mieleen ne ammoiset tutkimusmatkailijat,jotka kököttivät alusten miehistön kanssa jäissä kuukausikaupalla etsiessään pohjoisen kautta meritietä lännestä itään.Nykyisin ei laivoissa ole pelkoa keripukista,joka vaivasi näitä menneitten aikojen urhoja.Siihen kerrottiin viinan auttavan ja tästä lääkkeestä tuskin kieltäydyttiin.

Tämä tämänvuotinen talvi on ollut, ja yhä on, kova niin maissa kuin merillä.Eikä loppua näy ainakaan ihan vielä paitsi auringonpaisteen osalta.On pakko jo käyttää aurinkolaseja,niin on huikaisevan kirkasta.Tosin meidän ikkunoista katsottuna kirkkauden kanssa on vähän niin ja näin.On ikään kuin paksusti sumua ulkona.Ikkunat pitäisi kai pestä! Muuten koetan pitää huushollin kutakuinkin putsissa,mutta ikkunoitten pesu ei ole vahvimpia puoliani.Asia painaa syvästi mieltäni jokaisena keväänä.Syksyn tullen aina helpottaa.

Flunssaa tuntuu olevan ystäväpiirissä liikkeellä.Jokainen puhelimessa köhii ja niistää. Eikös pöpöjen pitäisi voida huonosti pakkasessa? Miehelläkin oli päivän kestävä nuha.Itse en ole ainakaan vielä saanut,vaikka ratikassakin yskitään ja höngitään basilleja pakostakin toisten päälle.Joskus minun lapsuudessani oli eräs helsinkiläinen nainen sangen arka pöpöille.Hän piti yläruumiinsa päällä hiukan supussa olevaa mustaa sateensuojaa.Pöpöarkuus selvisi,kun hänestä silloin tällöin tehtiin juttua lehtiin.Meitä lapsia pelotti hänen tullessaan vastaan,semmoinen kokomusta hahmo,joka liikkui vikkelästi ilmiselvästi välttäen minkäänlaista kontaktia.Ei hän paha ollut,ei.Näitä hyväntahtoisia originelleja ihmisiä oli noihin aikoihin liikkeellä enemmän.Nykyiset "originellit" voivat olla aggressiivisia.Ehkä avohoidossa olevia mieleltäänkin sairaita ihmisiä tai huumeitten käyttäjiä,viinahöyryissään arvelluttavasti käyttäytyviä,joita kaikkia on järkevää varoa.

Eilen sain kuin sainkin hankituksi niitäkin raaka-aineita,joita tarvitaan uusien keittokirjojeni mukaan valmistettavissa ruuissa.Tänään siis tuoksuupi kyökissäni vahvasti eksotiikka ja mietin nyt jo,miten mummelin käy tai oikeammin ruokien.No,yrittänyttä ei laiteta,eihän.Siispä hommiin,mars.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti