22. maaliskuuta 2010

MAANANTAIMONOLOGI

Rudyard Kipling on joskus sanonut:"Sanat ovat ihmiskunnan väkevin huumausaine".Näinköhän? No,ainakin ehkä minun kohdallani siltä tuntuu.On niin suloisen ihanaa aamukahvin jälkeen,jolloin tasainen hyvä lukijan ääni kuuluu makuuhuoneesta miehen kuunnellessa kirjaa,istahtaa koneen ääreen sanojen kanssa.

Aurinko paistaa mukavan tuntuisesti,uusi lumi peittää pihan,hienoista pakkasta.Maaliskuun loppupuolta mennään.Jonkinmoinen kevät tämäkin.Pikkukenkäsää antaa odottaa itseään,vielä on villan aika.

Viime viikolla tutustutin itseni eddojuureen eli taaroon.Vähän karvaisia perunan oloisia niin ulkonäöltään kuin koostumukseltaan,täynnä tärkkelystä.Käytetään Aasiassa ja Afrikassa myös eteläisessä Amerikassa.Hyvin sulava,astronauttien ja vanhojen ihmisten käyttämä ruuansulatuksen kannalta.No,keitin niin kuin pitikin ja tärkkelystä oli niin,että oli kuin olisi pistänyt lusikallisen jotain jauhoa suuhun.Kyllähän sitä söi,mutta miksikään mieliherkuksemme se ei keittiöömme ilmesty.No, valmistustapoja on tietenkin muitakin kuin pelkkä keittäminen,että mahdollisuuksia näin ollen tietysti olisi siihen tykästymiseen.Mutta olkoon nyt tältä istumalta.

Toinen osapuoli maailmanmatkaajapariskunnasta soitti ja kertoi heidän palautuneen taas lumiseen Suomeen.Hellettä oli piisannut niin Singaporessa kuin Kuala Lumpurissakin.Suomenkieltä olivat kuulleet vähän siellä sun täällä,jotta kyllä meikäläiset liikkuvat jo muuallakin kuin Torremolinosin ja Tallinnan raiteilla.Ruoka oli hyvää ja etupäässä olivat aterioineet niissä paikoissa missä alkuasukkaatkin ja se on aina hyvä ja varma merkki kulinaarisesta nautinnosta.Junamatka Singaporesta Kuala Lumpuriin jää heillä kuulemma mieleen ainiaaksi.Junan piti olla aistikas ja elegantti luksuskulkuneuvo,mutta olikin jo paremmat päivänsä nähnyt menopeli.Eikä ykkösluokka ollut sen kummoisempi.Vessa sitä reikävessatyyliä eli aukko lattiassa,johon sitten parhaansa mukaan sihdataan.Joskus on lattiaan pantu oikein jalkoja varten syvänteet,että olo olisi tukevampi.Minäkin joskus moista joutunut käyttämään eteläisessä Euroopassa muinoin.Ystävieni matka kaikenkaikkiaan onnistunut ja Kuala Lumpurin Petronas Tower yhtä komea kuin maailmalle levinneissä valokuvissakin.Istuin mukavasti nojatuolissa ja kuuntelin hurmaantuneena matkaselostusta.Ikään kuin mukana olleena.

Tämän päiväinen blogin kirjoittaminen onkin minulla nyt perin viivykästä.Aloitin aamulla ja nyt ollaan iltapäivässä.Välillä muuta.Tein jopa viemärihommia.Kaikenlaista pitää osata näin "yksinhuoltajana". Yritän aina itse ensin ennen kuin pyydän huoltomiehiltä apua. Aurinko paistaa täydeltä terältä,että roskiskeikka oli varsin miellyttävä.Tuoksui vahvasti keväältä pihalla.Lätäköissä läiskyi vesi tepastellessani kohti roskisvajaa.Silmiä häikäisi reippaasti lumesta heijastuva auringonvalo.Perille pääsin ja takaisinkin.Alakerran mäyräkoira otti kantaa korkojeni kopinaan rapussa.Vaimeni hissin tuodessa minut ylös.

Nyt on joviaali iltapäivähetki.Mies lepää ja minä keräilen voimia lounasastioiden pesuun.Meillä oli kerran astianpesukone,mutta se yritti ottaa ihmisestä vallan ja meinasi onnistuakin syöksemällä ykskaks sisuksistaan tulivuoren lailla mahtavat pölläykset saippuavaahtoa,joka levisi pitkin kyökin lattiaa.No,kun se sentään oli vain kone,niin pääsin namikoihin käsiksi ja pysäyttämään sen aikeet.Sen jälkeen aloin luottaa enemmän käsiini ja fairyyn ja luotan yhä.

Posti tuli ja nyt pitäisi alkaa vastata markkinointikyselyyn koskien Omega-3. Kun en tiedä mainitusta kyselykohteesta mitään,vaikka saatekirjeen mukaan kuulunkin "valittuun joukkoon", otan vain mukana seuranneen kynän.Olen vähän huono näiden muotivillityksiin luokittelemieni pillereitten kanssa,enkä ensimmäiseltä istumalta usko kaikkeen.Myös puhelimessa ovat yrittäneet saada minut kiinnostumaan mainitusta tuotteesta.D-vitamiinin tarpeellisuudenkin ymmärtämiseen minulta kutvahti pitkä tovi,enkä usko oikein vieläkään,etteikö auringonvalo tekisi tehtäväänsä ilman ylimääräisten pillereitten voimaa.Omega-3 uskotaan auttavan yhteen jos toiseenkin ihmiskunnan vaivaan. Tosin saamassani paperissa annetaan vain osviittaa parantavaan voimaan sanomalla "voi alentaa verenpainetta,voi alentaa kolesteroliarvoja,voi helpottaa nivelvaivoja,voi alentaa triglyseridiarvoja". Siis vain voi.Varma lupaus alentumisista ja helpottumisista kun ei ole sallittua mainoksissa.Ja sitä paitsi mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma.

Tähän viisauteen lopetan.Voikaa,ystävät,hyvin.Minäkin voin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti