23. helmikuuta 2022

VÄKEVÄSTI

 Muistan kun ostin tämän kirjan kirjakaupasta ja olin epävarma,luenko. Aloitin, mutta lopetin, joten en lukenut. Nyt otin sen hyllystä rohkeasti ja kävin kimppuun. Kirja on Jari Tervon Aamen. Heti jo ensimmäisten lauseitten kohdalla tietää, että kirja on miehen kirjoittama. Se on myös oikeastaan suunnattu  miehille. Siinä on asioita ja sanoja, jotka minun nuoruudessani olisivat joutuneet sensuurin hampaisiin.

Olen minä muitakin mesten kirjoittamia kirjoja lukenut, Aleksis Kivi, Mika Waltari, Kari Hotakainen, Juha Hurme, Thomas Mann, Franz Kafka, Michael Booth, Oscar Wilde, William Shakespeare, Tuomas Kyrö, Erno Paasilinna...  Eivätkä ne ole suunnattu erikoisemmin miehille, kuten tämä Aamen. Olen tätä mieltä. Olen "Aamenessa" vasta sivulla 21, että vielä ei osaa sanoa, onko loputkin kirjasta suunnattu miehille. Ja luenko tällä yrittämällä loppuun asti? Takakannessa Aamulehti kehuu kirjaa, sanoo sitä väkeväksi. Naisen kirjoittama ei ole koskaan "väkevä". Se voi olla "realistinen" tai suorastaan "riipaiseva". Mieskin voi lukea naisen kirjoittamia, vaikka niissä on naisen kieltä. Jari Tervo puhuu miehen kielellä ja se on aina väkevää kieltä. Erilaista kuin sen hauskan nallekarhun Uutisvuodossa.

Jos tästä blogista ei tietäisi sen olevan naisen kirjoittama, luulisiko miehen kirjoittamaksi? Ei luulisi. Naiseus kuultaa läpi. Vähän harmittaa. Haluaisin niin puhua väkevästi. Kun en puhu, lukijani ovat yleensä naisia. Luultavasti. Tämän asian takia ei kannata mennä sukupuolenvaihdosleikkaukseen. Tuskin psyyke muuttuisi. Olisi vain sekavaa: kuin mies, mutta ei kirjoita väkevästi. Enkä halua olla mies, en minkään sortin. En ole edes pitkä, pituus ei tulisi korjausleikkauksessa muuttumaan. Lyhyet miehet muun muassa eivät saa elokuvamaailmassa kaikenlaisia  rooleja. Tom Kruise tietää. Mutta Charles Chaplin taas sai pääosatkin pituudestaan, jota ei kovin paljon ollut, huolimatta. 

Panin muuten silkkaa ilkikurisuuttani Tervon kirjan väliin kirjanmerkiksi Alfons Muchan naisellisista naisellisimman naisen kuvan. Mucha osasi heitä maalata. Hän maalasi naisia saaden esille heidän naiseutensa ja naisellisuutensa.. Näillä  naisilla on usein tuuhea pitkä paksu tukka ja siinä on kukkia. He ovat kaikinpuolin viehättäviä. Ei siinä yhteydessä voisikaan puhua väkevyydestä. Eikä puhutakaan. "Väkevästä" tulee minulle mieleen ihmiset, jotka kilpailevat, kuka jaksaa painavimman nostaa ja kantaa. Voitosta saa tittelin "maailman väkevin" tai "maailman vahvin".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti