24. helmikuuta 2022

DU GAMLA, DU FRIA

 Olen itsekseni sitä mieltä, että itäisen naapurimaamme presidentillä on Aleksanteri Suuri-syndrooma tai ainakin hänen mielessään kangastelee kuva entisajan Rooman valtakunnan rajoista. Jos joku minulta kysyy, liitytään Ruotsiin. Saisimme kunkunkin. Sitä paitsi olimme Ruotsia noin 600 vuotta. Puhumme valmiiksi ruotsia. Olemme matkailleet Ruotsissa ja jotkut meistä valehtelevat tykkäävänsä hapansilakoista, ruotsiksi surströmming. Valuuttakin vaihtuisi eurosta kruunuun ja lipun väri kelta-siniseksi. Maamme-laulun sanoja ei kaikki ole osanneetkaan, ehkä Du gamla, du fria luonnistuisi. Siinä on sentään vain neljä säkeistöä, kun Maamme-laulussa yksitoista. Olen kuullut huhun, että tämä "Du gamla, du fria" ei ole virallisesti kansallislaulu. Ei tarvitsekaan opetella. Näin monta hyvää syytä liittyä Ruotsiin. Mitäs sanotaan? Tapellaanko kuitenkin ensin, jos tiukka paikka tulee?

Euroopassa seurataan. miten sota kehittyy Ukrainassa, jonne venäläiset sittenkin loppujen lopuksi hyökkäsivät.  Kuinka ikävää. No, elämä jatkuu ja minä rupesin laittamaan purjo-porkkana-perunasosekeittoa. Pyykkikoneessa peseytyy villainen torkkupeitto ja ulkona ollaan plussan puolella. Yö kului valvoen ja Tervon Aamenta lukien.

Käppäilin yli nietosten eilen kauppaan ja sain muut ostettua paitsi parsaa.  Olisin tehnyt parsakeittoa. Herkusta luvattoman moni tarvike lopussa. Parsan puuttumisesta urputin, että muissa myymälöissä on ollut koko ajan. Pitääkin paikkansa. Myyjä sanoi onnettomalla äänellä "yrittävänsä saada loppuviikoksi". Kuskusia sentään oli. En ole koskaan ajatellut kuskusin olevan durumvehnää. Vastedes ajattelen.

Italiasta tuli kirje. Paksu ja mielenkiintoinen kuten aina. Toista kuukautta taas kesti, ennen kuin se saavutti postiluukkuni. Yritetäänkö tällä keinolla saada ihmiset luopumaan paperikirjeistä? En minäkään enää paperia lähetä muualle kuin juuri Italiaan.Ystävälläni ei ole mahdollisuutta käyttää tietokonetta tai viestittää puhelimen kautta. Soittaminenkaan  ei ole sama asia kuin kirjeposti. Siispä toistaiseksi härnäämme postilaitosta kommunikoimalla kirjeitse.

Nyt menen taas seuraamaan miten maailma makaa.


1 kommentti: