3. helmikuuta 2022

LUOMUA JA "LUOMUA"

 Pääsin mukaan etänä englannin opiskeluun. Hip, hip hurraa! Olimme kaikki paikalla. Sain vastatakin. Ensi viikolla kokoonnummekin aivan livenä jo. Lopuksi tunnin jo melkein päätyttyä kerroin käyttäneeni hyväksi opettajalta saamia vinkkejä  eri romaanien kuunteluun "Learn English through stories" linkillä. Jo monet romaanit olen kuunnellut, tuttuja ja vieraita Sherlock Holmesista ja Monte Cristosta Mona Lisaan sekä moneen muuhun.

Ulkona hiljaista ja kylmää. Nukuin jopa muutaman tunnin yön aikana. Herättyäni marssin keittiöön ja laitoin kahvia. Luin digi-Hesaria tietääkseni miten maailma tänään makaa. Edelleen kohutaan Venäjän kirjeestä, spekuloidaan, mitä kirje tarkoittaa, luetaan rivien väleistä. Olen jostain lukenut  Albert Einsteinin sanomisia. Hänhän keksi niitäkin suhteellisuusteoriansa ohella. Tässä yksi: "I know not with what weapons world war III will be fought, but world war IV will be fought with sticks and stones."  Miten tämä juuri nyt putkahti mieleeni?

Purin eilen kahvilähetyksen ja vain yksi kahvi jäänyt puuttumaan. Korvattiin muulla. Siis maksan laskun. En vielä maistanut perulaista luomukahvia. En usko kaikkeen "luomuun". Enkä valitse kaupoissa varsinaisesti luomua juuri luomun takia. Kuka sitä tietää tämänkään kahvin kohdalla, täyttyykö luomun periaatteet? Haiskahtaa koko luomu muotiasialta. Luomua oli isovanhemmillani Friherrsin mökillä. Luonnonmukaisesti pappa kasvatti herneitä pellollaan, mamma porkkanoita kasvimaallaan. Mitään ei ruiskutettu ja kemialliset kasviravinteet olivat hamassa tulevaisuudessa. Mamma keitteli kaupungin kodissa Meilahdenkadulla (nyk. Eino Leinon katu) oman maan perunat. Olivat takuulla nekin luomua. Mutta ilman luomu-sanaa. Nykyisin silloisen mökin alueilla on kerrostaloja ja viljelmät kadonneet katujen alle.

Perunoista puheen ollen, laitan tänään broilerikiusausta. Tarvikkeet tuskin luomua. Broilerista en halua edes ajatella, millä keinoin se jalostettavaksi keittiööni tuli. Googletin "broilerin" kuitenkin. Ei mikään tämän ajan keksintö. Jo 1800-luvulla Yhdysvalloissa aloitettiin jalostuskokeilut. Seuraavan vuosisadan alkuvuosikymmenillä  pantiin varsinainen tuotanto käyntiin. Nykyisin isoa bisnestä, jossa ei tunteilla pelata. Ja nyt, kun "punainen liha" ei ole enää muodissa, broilerilla menee todella hyvin. Ei kuin tänään minunkin lounaspöytääni tätä lajia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti