3. marraskuuta 2021

JOULUN MAKUA

 Kyllä niin on, että joulu tulla jollottaa. Kauppakeskuksen kaupat jo pukeutuneet siihen malliin. Minäkin rynnistin leikkiin mukaan ja ostin Original Nürnberger Ginger bread-leivonnaisia, kuten aikaisempinakin vuosina. Kaikki tietävät niiden olevan ikään kuin kaikin tavoin kuorrutettuja pehmeitä ja hiukan paksumpia piparkakkuja. En malttanut odottaa joulua, vaan ahmaisin heti muutaman. Pakkauksessa ei ole edes kovin montaa. Joulu siis mitä vahvimmin jo tulossa huusholliini. Tosin en suuremmin ole enää yksin jäätyäni jouluilla pröystäillyt ja hyvä niin. En ähellä itselaitetun kinkun kanssa, eikä jouluruuat tuoksahtele suuremmin. Näin on mennyt ja menee.

A kysyi, jos olen lukenut Thomas Mannin Kuolema Venetsiassa. Suomennettiin ensimmäisen kerran jo 1928. En ole kirjaa lukenut. Ei ole A:kaan, mutta nähnyt elokuvan, jota en minä ole. Ehkä kirja olisi luettava. Piipahdankin vaikka paikalliseen antikvariaattiin. Tosin se ei ole aivan puhdashenkinen antikvariaatti, koska myy myös uusia kirjoja, varsinkin Tammen Keltaista kirjastoa. 

Tänä vuonna ei sitten ole Suomessa myynnissä Beaujolais Nouveau-viiniä. Halla vienyt sadon niin, että viiniä ei saatu vientiin asti ja sekin vähäinen määrä, joka valmistui, on nyt huippuhinnoissaan Ranskassa. Joka kolmas marraskuun torstai jää nyt tavalliseksi torstaiksi  ilman tätä hupaisaa traditiota. Olen haastatellut Alkon myyjää ja hän vahvisti Helsingin Sanomista lukemani suru-uutisen. Ostin pienen pullollisen Proseccoa ja nautin sen bataattisosekeittoni kanssa. En viitsinyt panna edes kuohuviinilasiin.

Piti laittamani tänään soppia, mutta englannin tunti vie ajatukset ja siirsin keittohommat huomiselle. Tarpeet jo ostin. Valittelin kaupassa miesmyyjälle, että en ole enää aikoihin nähnyt siellä haluamaani sulatejuustoa. Kaveri sanoi, että sen myynti heillä on lopetettu. Juustoa kuulemma kysellään jatkuvasti. Ja minä tiedustamaan, että eikö asiaa voisi tuoda palavereissa esille? Missä palavereissa? kysyi kaveri. Ei ole kuulemma yhteisiä hetkiä myyjien ja esimiesten välillä, joissa voitaisiin kertoa tarvikkeista, joita asiakkaat haluavat ostaa. Outoa touhua mielestäni. No, tiedän toisen kaupan, jossa juustoa on. Menen sinne.

Nyt aamupuuhien kimppuun ja muutaman tunnin kuluttua menoksi.2 kommenttia:

 1. Minäkin kyselin viime viikolla Alkon myyjältä Beaujolais Noveau-viinistä. Se on ollut meilläkin pitkään ruokaviininä marraskuun kolmantena viikonloppuna. Sain saman vastauksen kuin sinäkin, joten ollaan nyt sitten ilman sitä.
  Kaikesta huolimatta ihan mukavaa alkanutta marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinulle, Marjatta, mukavaa marraskuuta. Nauttikaamme jostain toisesta viinistä. Halla ei kaikkia syönyt.

   Poista