12. marraskuuta 2021

KLASSIKKOJA HANKKIMASSA

 Olin antikvariaatissa. A aikoinaan kyseli, olenko lukenut Thomas Mannin Kuolema Venetsiassa ja muita kertomuksia. En ollut, mutta pian olen. Saalistin sen antikvariaatista kuin myös Orwellin Eläinten vallankumous. Jälkimmäistä aloin lukea odottaessani numerolapun mukaista vuoroani pankissa ja selvittyäni ovikerberosten kuulustelusta. Liikuin nimittäin Postin tienoilla Itäkeskuksen Eastonissa ja käväisin yksintein myös mitä luultavimmin Helsingin parhaassa ja monipuolisimmassa ruokakaupassa, jossa vieraileminen antaa aina yhtä suuren nautinnon. Ei tarvitse pelätä, että myytäisiin ei-oota. Harkitsen vakavasti Plussa-kortin hankkimista.

Meinasin osotoskeskuksen houkutusten keskellä tehdä heräteostoksen eli hankkia talouteeni joulaiheisen kahvimukin. Sydän sanoi, osta vaan, järki sanoi, älä osta. Annoin järjen voittaa, vaikka helppoa se ei ollut. Kyllä jouluna voi juoda kahvia vaikka apilamukista. "Apila" on muuten Orwellin kirjassa isokokoinen työhevonen Kartanon tilalla, josta eläinten vallankumouksen jälkeen tuli "Eläinten tila". Siellä laulettiin navetan seinät raikuen vanhan Majurin johdolla laulua Englannin elikot. Majuri on middle white-rotuinen palkintokarju. Hän kuoli sivulla 15 rauhallisesti nukkuessaan ja haudattiin puutarhan reunaan. Tähän kohtaan jäin pankissa. Tuli minun numeroni ja siirryin kassapalveluihin.

Avasin kahvikapselipaketin. Sain lahjaksi kaksi kippoa tuikkuja varten. Tykkään poltella tuikkuja. Ostinkin pussillisen siitä tanskalaisesta kaupasta Normal, jossa kaikki on naurettavan halpaa.  Nyt on kahvin juominen taas turvattu saatuani lisää kapseleita, eritoten  Cocoa Truffle ja Caramel Creme Brulee. 

Hankin itselleni kirjastokortin. Joskus on ollutkin. Kammoan hiukan lainaston kirjoja, kun olen niistä saanut huonon kuvan. Liiskattuja hyttysiä sivujen välissä, isompiakin ötököitä ja ennen kaikkea marginaaleissa huomautuksia ja selvennyksiä, alleviivauksia. Nämä saivat minut kammoamaan. Toisaalta ostan atikvariaatista luettuja kirjoja. Tosin antikvariaatti, jossa käyn, myy myös aivan uusia, siis koskemattomia, kirjoja. Muun muassa Orwellin kirja kuuluu niihin. Tuoksuu vielä painomusteellekin. Kunhan ilta ehtii, tai vaikka iltapäivä, jatkan Eläinten vallankumouksen lukemista.

Elikot te Englannin,
kautta maiden mantujen,
kuulkaa laulu suloinen
tulevaisuuden kultaisen.

Koittaa päivä viimeinen
sortajamme ihmisen.
Pellot maamme viljavat
ovat silloin eläinten...

(suom. Jussi Tuomas Kivi)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti