18. joulukuuta 2020

OMAR KHAIJAMIN SIKERMIÄ

Illalla eilen vuoteessa luin Omar Khaijamia,  muun muassa hänen ylistyksiään viinistä. "Koraani lupaa: hurskaan palkka suuri/ on Eedenissä viini, vieno huuri./ Siis viini, lempi suotakoon jo täällä,/ kun siellä tarjotaan vain samaa juuri." Olen luullut, että islamin usko kieltää alkoholin. Omar Khaijam syntyi silloisessa Persiassa, jossa tunnustettiin islamin uskoa. Miksi Omar Khaijam ylistää viiniä? Kirjani " Teltantekijän lauselmia" on Toivo Lyyn toimittama, WSOY:n kustantama vuonna 1929. Tein googlauksen. Sanotaan Omar Khaijamin sanomisiin on pantu muidenkin lausahduksia: "Islamin oikeaoppisuuden rajat ylittäviä runoja on kirjattu Omar Khaijamin nimiin siinä toivossa, että kuuluisan oppineen maine niitä suojaisi."

Suojaisiko? "Ain´  nauti viiniä! On turha säädöksiä säikkyä!/ Kitara, harppu helkkyy: juo, suo juhlamielen väikkyä!/ Rubiininvälkkyisen jos kalkin viiniä saat Häneltä,/ juo kaikki viime pisaraan, äl´ yhtään anna läikkyä." Eräässä runossa pyytää runoilija, että kuoltuaan hänet pestäisiin viinisammiossa ja "juomalaulu hauska soikoon kuolinkammiossa". 

Kieltääkö Koraani alkoholin nauttimisen? Olen joskus lukenut Koraania, mutta en kokonaan, enkä edes kaikkea ymmärtäen. Oliko siellä mitään viinin juomisesta? Vastustaako Allah? Mistä sen tietää? On nyt niin taikka näin, nautin Teltantekijän mietteistä, enkä yksinomaan viiniaforismeista. 

"Vuossataa kolme elitpä tai sivu siitä - jää
sinulta kerran kuitenkin karavaanimaja tää.
Olitpa kuulu kuningas tai kurjin kerjuri,
se sinä lähtöpäivänä on yhdentekevää!"


Isäni on antanut äidilleni Telltantekijän saatesanoilla "Iltojen viihdykkeeksi".  Nyt kirja viihdyttää minua.

2 kommenttia:

  1. Omar Khaijamilla on minustakin aivan upeita runoja. Minullla on myös tuo Teltantekijä ja taitaa tuolla runokirjahyllyssä olla joku toinenkin hänen teoksensa. Niitä on kiva lukea ja ne sisältävät minusta ihan nykyaikaankin liittyviä elämänohjeita.

    VastaaPoista