30. syyskuuta 2019

MUNIA JOKAISEEN LÄHTÖÖN

Katselin yöllä naisten 20 km kävelyä ja kolme kiinalaista voitti. Menin nukkumaan. Nyt lipittelen aamuista kahvia ja päätin olla lähtemättä tänään mihinkään. Teen huomenna ostokset ennen kuin astun metroon ja ajan Stadiin.

Metrosta tuli mieleen viimeöinen uni. Vanhempani ja heidän ystväpariskuntansa, minä ja kolme pientä lasta (kenen, ei selvinnyt) olimme maisemaratikassa ajeulla. Se kulki jossain vuorilla jossain maassa. Isäni roikkui avonaisessa ikkunassa ja me muut istuimme maltillisesti paikoillamme. Ratikassa tarjoiltiin kahvia ja me joimme sitä. Mistä tulimme ja minne oikestaan olimme menossa, ei selvinnyt. Nukahdin unettomaan uneen, enkä enää ollut ratikassa. Uni tuli alitajuntaani taatusti niistä lukemattomista matkaohjelmista, joita tv:stä katselen. Niissähän joskus matkustetaan kapearaiteisilla menopeleillä, jotka kiipeävät rinteitä ylös. Yhdessäkään en ole itse ollut.

Erään ystäväni kanssa tuli juttua maidoista. Hän juo vanhanajan täysmaitoa ja väitti, että siinä ei ole paljoakaan rasvaa. Minä asiaa tutkimaan. Siinä on maidoista eniten rasvaa, 4,4%.  Maitoja on jokaiseen lähtöön. On tavallista täysmaitoa (ei siis vanhanaikaista), kevytmaitoa, kauramaitoa, ykkösmaitoa ja rasvatonta, jota minä käytän kahvissa. Mitä varten sitä muuten sanotaan rasvattomaksi, kun siinä on 1% rasvaa? Kaikkea on aina niin paljon erilaisia, jugurtteja, viilejä, kananmunia, joita on lattiakanojen, vapaiden kanojen, omegakanojen, isojen kanojen isoja munia, virikekanalamunia, luomumunia, ulko-ja häkkikanalan munia. Kun minulla monena kesänä oli mökillä kanoja, niin ne munivat aivan varmasti vapaan kanan ulko- virikehäkkikanalan luomumunia. Päivisin kanat saivat halunsa mukaan poistua vapaasti ja käydä pesissään kanalan sisäpuolella munimassa, myös halunsa mukaan tai siirtyä sisätilassa olevalle orrelleen päiväunille. Nykyisin ostan munat kaupoista ja aina ihmettelen niiden lajipaljoutta ja sitä, miksi niin pitää olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti