4. kesäkuuta 2018

TEEMAN DOKUMENTTI

Teemalta katselin mielenkiintoisen dokumentin "Pariisin afroamerikkalaiset taiteilijat" 1917-1931. Tiesin yhden varmasti: Josephine Baker. Sitten mietin, tiedänkö yhtäkään mustaihoista kuvataiteilijaa. En. Ainakaan tiettävästi. Näyttelyissä nimien perässä ei lue  musta tai valkoinen. Nyt tiedän yhden: Henry O. Tanner. Tutuksi dokumentissa tuli Art Negre. Kiasmassa olen nähnyt afrikkalaista taidetta, naamioita, veistoksia puusta ja vuolu- eli saippuakivestä. Taiteilijoiden nimiä? Ei enää hajuakaan.

Sisällä olen ollut. Ja olen. Kauppakäynti ei tarpeellinen. Enkä ilman asiaa mene minnekään. Voisin tietysti lähteä vain dallailemaan, mutta kun on noita puutiaisia joka paikassa. Tulossa kuulemma jonkunlainen invaasio niiden taholta. Onneksi katu tästä metroon tai kauppakeskukseen ei ole nurmikon peittämää tai muuten puistomaista. Ei ruohonkorsia, joissa punkit vaanivat paljasta säärtä. Mutta en lähde dallailemaankaan tänään. Päivä se on huomennakin ja aurinko nousee.

Italiassa asuva ystäväni vastustaa henkeen ja vereen ulkomaalaisten muuttoa maahansa. Nyt hän aivan varmasti riemastuu, kun kirjeessä kerron  Open Society Foundationin tutkimuksesta. Todettiin HS:n mukaan suomalaisten olevan poikkeuksellisen kielteisiä somalialaisia maahanmuuttajia kohtaan. Mistäs tämä  antipatia johtuu? Onhan muistakin Afrikan maista virrannut ihmisiä meille ja koko Eurooppaan? Katselemme vielä nenän vartta pitkin kuulemma sellaisiakin supisuomalaisia, joilla on himpun verran tummempi ihonväri kuin tämä yleisempi haalean vaalea. Ihan Impivaarassako tässä elellään? Oikeasti?

Olen vähän tänään laiska ja siksi vasta nyt menen suihkuun ja aloitan päivän. Alkaa olla lounasaikakin.

2 kommenttia: