20. kesäkuuta 2018

SANA SLANGISTA

Niin laiskana eilen, että sen laiskempi ei olla voi. Puin sentään päälleni, mutta partsia pitemmälle en nenääni pannut. Kun alkoi sataa, piti mennä ropinaa kuuntelemaan ja katselemaan isojen puiden huojuntaa voimakkaassa tuulessa. Tuntien sadetta siitä ei tullut ja kohta taas paistoi.

Söin ja luin, pari puhelua ja sähköpostien lukemista. Otin esille taas Colin Dexterin  Last bus to Woodstock. Kertoo oivallisesta inspector Morsesta. Kirja, joka minulta on jäänyt kesken. Yritän ylläpitää jo ennestäänkin kehnoa englanninkielen taitoani lukemalla kirjoja. Joskus joutuu kieltä käyttämään yllättäenkin, eikä ole hyvä antaa sen ruostua. Komisario Morse minua muutenkin henkilönä kiinnostaa. Tutustuin häneen ennen kirjoja tv-sarjassa. Nyttemmin ovat sekä näyttelijä John Thaw että kirjailija kuolleet.

Tuomas Kyrön "Mielensäpahoittajan" luin jo loppuun. Intiaan seuraavaksi, kun Morse on luettu tai vaikka välillä. Aina pitää jotain lukea. Selailin Espan puistosta ostamaan slangisanakirjaa. Uusia sanoja en tunne ja tässä Seppo Palmisen Snygii slangii-kirjassa on minulle monia täysin outoja. Esimerkiksi "botne" tarkoittaa pohjaa ja alakertaa. "Rutsari" on soutuvene. "Stebu" on "kivi". Minun aikanani se oli "stenu". Kapellimestari Olli Ahvenlahti oli  Seppo Palmiselle opettanut fiude-sanan. Minulle taas täysin tuttu autoa merkitsevä ilmaisu. On hyvä, että slangia säilytetään muitten murteiden ohella. Se on Helsingin kieltä, vaikkakin levinnyt muuallekin. Minun korvaani kyllä särähtää, kun esimerkiksi joku pohjalainen bamlaa slangia. Eihän täälläkään stadilainen puhu heidän murrettaan. Stadilainen ei myöskään sano "Hesa", vaan se on meille joko Helsinki tai Stadi. Tietää heti, että joku "Hesaa" käyttävä on tänne muualta muuttanut tai asuu muualla.

Tänään ulos. Juhannusostokset jääkaappiin, vaikka osa ei sinne asti edes kestä senkään takia, että tulee syötyä. Mansikoita ahmin hullun lailla. Niitä saatava lisää. Ehdottomasti. Turkkilaiset kirsikat myös syötävän hyviä. Hieno juttu tuo pienoinen torin kaltainen neljän myyntikojun rykelmä Tallinnanaukiolla. Sinne siis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti