29. joulukuuta 2017

LOUKKAANTUMINEN

No, Stockmann on taas kansan hampaissa. Oli tehty jouluvideo tiernapojista ja kansa älähti, kun yhden tietäjän kasvot oli mustattu. Murjaanien kuningas kun on. Rasismia, sanottiin. Stockmann veti videon pois ja anteeksi pyyteli niiltä, jotka olivat loukkaantuneet.

Mikä ihmeen loukkaantumisen buumi on menossa, kun kaikesta loukkaannutaan?  On jo poistettu neekeripusu-nimi karkeista. On sievä geisha pois suklaapatukoista ja pieni pyöreäposkinen musta lakupoika lakritsista. Peppi Pitkätossunkin piti muuttaa puhumistaan isästään neekerikuninkaasta Etelämeren saarella. Nyt itämaan tietäjistä oli otettava pois Afrikkaa edustava tietäjä. Aasia ja Eurooppa olisivat saaneet jäädä. Loukkaannutaan myös, jos joku hipaisee toista ihmistä vaikka vahingossa ilman taka-ajatuksia. Hipaisu koetaan seksuaalisena hyökkäyksenä. Aihe on kovasti tapetilla. Olen sanonut ennenkin ja sanon taas, ettei kaikki ole seksuaalista häirintää. Sitä toki on, siitä emme pääse yli emmekä ympäri. Mutta suhteellisuuden taju olisi hyvä säilyttää kuin myös järkikulta.

Onneksi voin paeta loukkaantumisia "Niemelle" ja pakenenkin. Nyt Juha Hurme juttelee suomalaisten kansalliseepoksesta Kalevalasta. Olemme jo asuttaneet Niemeä ja oppineet soittamaan kannelta. Lähestymme hitaasti mutta varmasti nykyaikaa. Matkaa on vielä. Hurmeeseenkin on loukkaannuttu! Hänen juhlapuheensa Finlandia-palkintojen jakotilaisuudessa ei kaikkien mieleen ollut. Tuli pitkät lehtijutut, kulttuuriministerin mielipide ja vaatimus anteeksipyyntöön. Kansa oli loukkaantunut.

Minä olen loukkaantunut loukkaantumisiin.

2 kommenttia:

  1. No just niin! Minä en myöskään käsitä tätä loukkaantumisboomia, joka nyt on meneillään niin monesta asiasta. En tosiaankaan. Suhteellisuuden taju ja ihan terve järki, jopa ns. maalaisjärki. Toivottavasti ne eivät ihan kokonaan katoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just niin minunkin mielestäni, Marjatta. Ihmisistä tullut lyhytjännitteisiä, nopeasti ärsyyntyviä milloin mistäkin asiasta.

      Poista