17. lokakuuta 2014

TÖÖLÖ

Olen syntynyt Töölössä, kasvanut ja käynyt kouluni, avioliittoon vihitty Töölön kirkossa ja rouvana asunut. Sielultani olen nykysestä asuinpaikastani huolimatta  yhä töölöläinen. En suuremmin ole pohtinut Töölö-nimen alkuperää. Kuullut ja lukenut olen, että se on monia tutkijoita askarruttanut.  Mistä siis tulee Töölö-nimi?

Onko se lähtöisin, kuten kielitieteilijä, suomen kielen professori Heikki Ojansuu (1873-1923) väittää, suomen kielen adjektiivista "työläs" tarkoittaen isotöistä ja hankalaa, kuten professori on tulkinnut Töölönlahden olleen vaikeakulkuisen lahden? Hänen mukaansa Töölönlahti olisi ollut nimeltään Työlöilaksi. Toinen professori, kansanedustaja ja ministeri Väinö Voionmaa (1869-1947) on tulkinnut nimen tulleen  hämäläisestä siirtymänimestä. Forssassa oli Tölön talo ja Hausjärvellä Ylätölö.

Narinkka-kirjan 1986-1987 Marja-Liisa Tuomi sanoo molempien herrojen tulkinnan olevan keinotekoisia. Loivarantainen Töölönlahti ei ole missään vaiheessa ollut vaikeakulkuinen, eikä Voionmaan yhdistäminen siirtymänimeen ole liioin realistinen.

Jo 1500-luvulla oli Tölöby,Tölleby,Tölo.Töloo, Tölå,Tölåå, Tölåby, Thölå, Töölåby. Näiden nimien loppuosa olisi saattanut merkitä jokea, arvelee Tuomi. Joki on ollut. Se virtasi Töölönjärvestä nykyisen Alppipuiston läpi Töölönlahteen. Vielä 1980-luvulla oli jokiuoman pohjalla pieni puro kertomassa joen juoksusta muinoin.

Töölö-nimen alkuosa taas viittaisi pyörimiseen töla-verbin mukaan. Tölå olisi merkinnyt pyörteistä jokea. Tuomi palaa kuitenkin muihin töl-nimisiin. Tölmossen Korsholmassa, Ahvenanmaalla Brädössä Töläng ja Maalahden Tölbäcken. Murteisiin perehtyneen Väinö Solstrandin (1882-1940) mukaan "nimen tarkoittaneet osoittavat  sanojen määriteosan olleen lätäkkö, poukama tai suo, maastotermiä osoittavia". Töölö  olikin soista. Suomaita Stadionin ja Kaupunginpuutarhan kallioiden ympärillä. Näiden soiden läpi juoksi Tölå, suojoki. Jospa Töölön kylä olisikin ollut Suojoen kylä?

No, oli nyt niin taikka näin, Töölö kelpaa ja olen Töölöstä kotoisin, juureni ovat siellä. Tuskin koskaan selviää tutkijoille, tulevillekaan, mistä Töölö nimensä sai. Loppujen lopuksi se on yks lysti. Sen nimi on Töölö ja sillä sipuli.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti