12. lokakuuta 2014

ROTTIEN INVAASIO ITÄKESKUKSESSA

Nyt tarvitaan Helsingin Itäkeskukseen kunnon pillipiipari kuljettamaan rotat pois. Näin kävi tarinan mukaan joskus 1200-luvulla Saksan Hamelnin kaupungissa rottien vallattua turut ja torit. Pillipiipari hurmasi huilun soitollaan rotat ja vei rottajonon hukkumaan läheiseen Weser-jokeen. Grimmin veljekset toivat sadun julkisuuteen joskus 1800-luvulla ja minäkin olen sen lukenut. Tarinasta on muunnelmia jos jonkinlaisia, mutta faabelin lumo on tallella.

Rotat hamuavat syötävää ja koska nykyinen ihmiskunta on sottaisaa ja ympäristöstään piittaamatonta lajia, heitellään ruuanloput milloin missäkin kuljetaan, niin on rotilla ruokaa yllinkyllin. Kuten nyt Itäkeskuksessa. Ihmiset yleensä kammoavat rottia jo senkin takia, että ne levittävät tauteja. Emme Euroopassa tunne pyhää kunnioitusta näitä eläimiä kohtaan kuten Kiinassa. Väittävät rotan olevan Gandesh-jumalan esiintymishahmon, kuin myös taru kertoo rotan tuoneen riisin ihmiskunnalle. Siinäpä jo palvomisen aiheita.

Tämä jyrsijälaji on myös lemmikkinä tunnettu ja näitä kotieläimiä on toki Suomessakin. Monelle rotta, on laji mikä tahansa, teettää antipaattisia tunteita, jos en sanoisi iljetystä. Ehkä sen takia, koska rotat tonkivat jätteitä, kuljeksivat viemäreissä ja syövät mitä eteen sattuu. Saattavat hoitaa omaa hygieniaansa hyvin, mutta elinalueet ovat arvelluttavia.

Rotan häntä ei ole mielestäni mikään miellyttävä ruumiin osa. Se on pitkälti kalju karvaton elin muistuttaen siimaa. Ei mikään pörröinen lisäke, joka tuppaa monella muulla eläimellä olemaan houkuttaen koko eläimen silitykseen. Rottaa sanotaan viisaaksi ja kai se onkin sitä, kun on kaikesta tuholaistorjunnasta huolimatta yhä riesanamme maapallolla. Niitä on kerrottu siirtyneen aikojen alussa maanosasta toiseen laivojen ruumissa. Laivan kiinnityttyä kaijaan, ovat köysiä pitkin kipittäneet uusille asuinalueilleen voimaan hyvin.

Hamelnissa päästiin rotista eroon, mitenkä nyt lienee Itäkeskuksessa? Otetaanko järeämmät aseet vai palkataanko huilumies?

2 kommenttia:

 1. Siis mitä!? Rottia Itäkeskuksessa? Miten se voi olla mahdollista? Onhan siellä kaikenlaisia ruokapaikkoja, tai oli ainakin muutama vuosi sitten kun viimeksi siellä kävin, mutta silti. Hygienialle ja jätteidenkuljetukselle on tässä maassa kuitenkin aika tiukat määräykset. Toivottavasti saavat asian hoidettua. Keinoista ei ainakaan luulisi olevan pulaa, vaikka nyt pillipiiparia eivät palkkaisikaan.

  Suomenkielestä olen kanssasi ihan samoilla linjoilla. Kieli elää ja muuttuu ja sen muutoksen mukana on yritettävä pysytellä, mutta rajansa siinäkin. Ainakin minusta.

  Ja vielä Hulluista Päivistä. Olen kerran osunut Helsinkiin ja muutama vuosi sitten työtoveriporukalla Tallinnaan juuri siihen aikaan. Tallinnan Stockmannilla oli hulluus tai ainakin tungos potenssiin sata Helsinkiin verrattuna. Huh!! Riitti minulle.

  VastaaPoista
 2. Huomenta,Marjatta. Itäkeskus ei ole ainoastaan kauppakeskus, vaan on osa-alue asukkaineen Helsingin 45. kaupunginosasta itäisessä osassa kaupunkia. Rotat siis eivät tepsuttele itse kauppakeskuksessa, vaan kaduilla sen ulkopuolella. No, joku saattaa livahtaa sisälle. En ihmettelisi. Ovat ovelaa sakkia.

  Helsingissä asustelee kuulemma yli 100 000 rottaa. Missä tahansa on ruokaa, siellä on rottia. Yleismaailmallinen ilmiö. Tästä paljoudesta saamme kiittää itseämme ja sitä ikuista roskaamista ympärillemme. Mitä kylvää, sitä niittää.

  Mukavaa alkanutta uudenuutukaista viikkoa.

  VastaaPoista