29. lokakuuta 2014

TALOVINOUTTA JA PANDAKESKUSTELUA

Jee, jee, minä kannatan "vinoja" kerrostaloja. Jätkäsaareen kaavaillaan yhtä viistoa kymmen-kerroksista rakennusta terasseineen. Juuri ne tekevät arkkitehdin keinoin talosta viiston. Tämmöisiä on ja on nähty muuallakin. Mutta emme olisi suomalaisia, jos emme tätäkään hanketta jättäisi vastustamatta. Emmehän toki. Kielteisiä puolia roppakaupalla mielipiteissä ja jotkut kehuvat jo Pikku-Huopalahdessa olevan samankaltaisia rakennuksia. Eikä mitään riippuvia puutarhoja terasseille ole istutettu kuulemma, vaikka juju olisi juuri siinä.

Toinen asia, mitä kannatan,on pandojen hankkiminen Suomeen. Rovaniemen ja Ähtärin kaupunginjohtajat ovat kokoilleet Korkeasaaren johtajien kanssa asian tiimoilla. Tätäkään hanketta ei osa kansaa hyväksy. Mitä me pandoilla? Mitä maksaa ja kuka maksaa? Korkeasaarta en asuinpaikaksi kannata, mutta semmoisia eläinpuistoja kyllä, joissa on tilaa rakentaa jättiläispandoille sopivat olot.

Vieläkin puistattaa, tosin ei silloin aikanaan lapsuudessani, muistellessani Korkeasaaren nallehäkkiä. Sementtilattia, jykevät rautakalterit ja tilaa niukasti kontion kääntyillä. Näissä oloissa karhuparka vuodesta toiseen liikkui stereotyyppisesti kulkien nurkasta toiseen päätään heilutellen samaa sementtiin muodostunutta polkua pitkin. Siihen aikaan ei satsattu eläinten aktiviteetteihin mitään. Jos joku olisi puhunut eläimen ehdoista ja oikeuksista, hänelle olisi railakkaasti naurettu. Saatuani ikää enemmän, ymmärsin huonon ja epäoikeudenmukaisen kohtelun ja teilaan yhä tämänkaltaiset eläinten vankilat. Eläimillä on oltava tilaa ja elinolosuhteet inhimilliset. Nyttemmin on oivallettu ja eläinten  asuin- ja oleskelutiloja tarhoissa parannettu huomattavasti muistuttamaan mahdollisimman paljon luonnonmukaisuutta niiden omilla asuinalueilla.

No, luontoon bambumetsää tuskin Suomeen saamme isopandojen tarpeisiin. Maahan tuodaan kaikkea muutakin, niin miksi ei bambua? Ehkä myös onnistutaan kasvattamaan itsekin, kunhan kasvihuoneeseen saadaan oikeat olosuhteet. Bambuhan on nopeakasvuinen heinä.

Mutta en minä pandoja Keskuspuistoon halua, kuten Sininen zeppeliini irvailee blogissaan. Onhan Turussakin tilaa ja linnassa laaja puisto. Sinne siis pandajoukkue ja puisto täyteen bambuviitaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti