21. heinäkuuta 2014

UUTTA KOHTI

Pitkä jo toinen keskustelu lääkärin kanssa. Pyysin lisää apuvälineitä kotiin. Sellaisenkin nostolaitteen, jolla saan puolison siirrettyä vuoteesta pyörätuoliin ja takaisin. Jalat tuskin tulevat kantamaan, mikä on todennäköistä.  No, näillä eväillä me menemme niin kauan kuin säädetty on. Parturi oli käynyt ja puoliso näytti siistiltä kaikessa surkeudessaan.

Tänään viivyin kauan puolison luona ja kotiin tultuani söin Saarioisen lihakeiton. Ehkä ei helleruokaa, mutta maistui jotenkuten. Puolison naapurivuoteen rouva alkoi kanssani jutustella. Tiesi Tauno Palon olleen Laaksossa. Minä en tiennyt. Olisi tahtonut kertoa tietämyksiään enemmänkin, mutta minä tahdoin pois. Sanoi tapaamisiin toivorikkaana ja ehkä sitten huomenna.

Kysyin hoitajalta, saako käyttää läppäriä. Saa, sanottiin, ja niinpä otan sen mukaani huomenna. Ties mihin tarvitsen ja tarvitsenko ollenkaan vai tyydynkö Steibeckin matkaan koiransa Charleyn kanssa. Kirjan olen lukenut joskus ammoin. Jotenkin katsoin sen sopivan sairaalalukemisekseni ja ruokkimaan kaukokaipuutani. Taksinkuljettaja oli käynyt Japanissa, mutta ei nähnyt yhtäkään geishaa  eikä teehuonetta. Mitä se semmoinen matkaileminen on? En kehdannut kertoa olevani melkein japanilainen, sillä äitinihän entisessä elämässään oli ollut japanitar.

Lääkäri sanoi minun olevan varsin aktiivinen ja hyvin motivoitunut hoitamaan jatkossakin miestä kotona. Siksi lupasi puoltaa nostolaitteen hankkimista. Sen avulla saan puolison pois sängystä ilman voimia ja vaikka niitä olisikin, yksin en  pärjäisi. No, tiedossa on toki ollut, että kaikki tulee vähitellen muuttumaan ja nyt me olemme jo siinä vaiheessa. En aio suuremmin masentua tai ainakin aion välttää sitä suota. Me olemme eläneet hienon terveen elämän, matkustelleet, tehneet töitä, riidelleet ja rakastaneet. Nyt on näin ja me yritämme parhaamme selviytyäksemme tulevastakin. Kuinka pitkästi on aikaa annettu, kukaan ei tiedä.Päivä kerrallaan ja jos suinkin mahdollista: hymyssä suin ja itseen luottaen uutta kohti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti