18. helmikuuta 2014

LAIVAMATKAILU ON YHTÄKAIKKI POIKAA

Halpalentoyhtiöt syövät risteilymatkustamista, luin. Halvemmalla pääsee lentäen ja pitemmälle kuin laivalla Tukholmaan. Nyt uusitaan aluksia nuorempaan makuun ja yritetään elvyttää laivamatkailua. Kyllä minä vaan matkustan laivalla mieluummin kuin lentokoneella. Osin lentopelon takia ja isompi syy on, että laivassa on mukavampaa ja ylellisempää. Ruoka ehdottomasti parempaa! Hyttivalikoimakin runsasta. Saa vaikka sviitin. Ja onhan siinä vielä semmoinen menneen ajan maku. Ainakin vähän.

Näin hiihtoloman aikaan matkustetaan sen kuin keritään ja minä matkaan matkablogien mukana, kuten esimerkiksi CurryKanelin kuvien myötä vallan Meksikoon asti.Maa, jossa en ikuna ole ollut. Mieli tehnyt, kuten niin mahdottoman moneen muuhunkin käymättömään paikkaan. Nyt reissaan blogin kirjoittajien matkassa vaikka maailman ääriin, kun omat mahdollisuudet ovat melkein olemattomat.Nojatuolimatkoistakin voi täysin siemauksin nauttia. Sitten on vielä matkakirjoja, televisio-ohjelmia ja oma mielikuvitus. Näillä pärjää. Samoin vievät minut mukanaan matkustavat ystäväni kertomalla kokemuksistaan. Nyt olen jo alkanut odottaa L:n ja A:n palautumista kuukauden kuluttua Etelä-Afrikasta. H tulee Turkista keväällä. Monta riemuhetkeä tiedossa. Ja kyllä minulle kelpaa Tallinnankin reissusta kertoa. Jos on nähnyt ravintoloiden ulkopuolistakin elämää.

Laivayhtiöt voisivat keksiä muitakin kohteita kuin Tallinna,Pietari ja Tukholma. Voisi matkata yhdellä ja samalla laivalla vaikka näiden lisäksi Riikaan ja Gotlantiin, Travemündeen. Ja pääsisihän sitä Juutinraumasta pitemmällekin.  Göteborg on ihan mukava kaupunki. Niin ja Oslo Oslovuonon päässä. Kyllä olisi risteiltävää. Vettä riittää. Ei sitä aina tarvitsisi Karibialle asti seilata. Kyllä kunnon laivamatka täällä lähempänäkin yhden halpalennon voittaa.

Ystäväni N soitti eilen. Puhuimme haimasta ja sen vaikutuksesta ihmisruumiiseen. Minulle haima on vain yksi elin jossain päin sisuskalujani. N tiesi enemmän. Kun tulee ikää, alkaa tämä kroppa käydä tutummaksi. Tosin ikävästi usein sairauksien myötä. Minuakin lanneranka kannatellut aiemmin vallan vaivatta ja nyt on sen asian kanssa vähän niin ja näin. Kokeilin eilen isän kävelykeppiä. Aion ottaa mukaan tänään kampaajalle, että pääsen siellä sisällä liikkumaan. Rollaattori niissä olosuhteissa liian hankala  kapistus. Mutta sen avulla köpittelen taksiin. Alkaa ihan totta tämä vaivaisuus jo ottaa päästä. No, huomenna olen viisampi tavattuani ortopedin, joka luihini koski.

Kirjoittelen tätä 18. päivän puolella. Kello on kaksi yöllä.Heräsin kesken kaiken ja rullauduin koneen ääreen. En läppärin. Se on yhä minulle vieras. Nyt kuitenkin: hyvää yötä tai hyvää huomenta.


2 kommenttia:

 1. Noin kymmenen vuotta sitten oli Silja Opera liikenteessä. Teki kesäisin risteilyjä mm Visbyseen. Myös Riika ja Pietari olivat ohjelmassa ja teki laiva kerran risteilyn Lontooseen. Meidän mökkinaapurit osallistuivat risteilylle, kun molemmat pelkäsivät lentämistä. Kehuivat matkaa kovasti ja se reissu olikin loppuunmyyty. Voisi olla kiva, jos olisi joku laiva, joka tekisi muutaman päivän risteilyjä Itämerellä ja sitten sinne Norjan vuonoille. Voisin lähteä mukaan.

  VastaaPoista
 2. Muistuipa kommentistasi mieleen, CurryKaneli, että saatoin puolison kanssa juuri Silja Europalla tehdä vuosia, vuosia sitten matkan Riikaan. Muistan senkin, mitenkä majesteettisesti suuri alus lipui Väinäjokea pitkin Latvian pääkaupunkiin. Riika otti meidät vastaan kesäisessä asussaan, mutta loma-aika oli kaupungin hiljentänyt alkuasukkaista. Samalla laivalla takaisin Helsinkiin.

  Visbyhynkin olen seilannut. Kummitäti vei ja maksoi ja siten myös määräsi. Emme poistuneet vanhasta kaupungista. Katselimme kasvitieteellisessä puutarhassa kasveja ja kummitäti nautti historian havinasta. Minä taas katselin kaiholla muurin aukkoa, josta pääsi uudelle puolelle ja kauppoihin.Mutta ei täti kaipuutani huomannut. Oli pomo.

  Myöhemmin lensin ystävämme Callen pienkoneella puolison kanssa Visbyhyn ja se oli toisenlainen matka. Vaikuttaa siltä, että Vibyhyn risteillään ensi kesänäkin. Kurkin netistä.Ruusujen aikaan se on soma kaupunki. Ei huono risteilykohde.

  Itämeressä ja sen rantamilla olisi todellakin katseltavaa ja helppo pullahtaa Tanskan salmista aavemmillekin ulapoille ja sitten takaisin. Tykkäisin! Helsinki-Tukholma alkaa olla jo niin tuttua puuhaa ja uutuuden hohto karissut. Viikko lähivesillä ja sitten Kattegatin kautta etiäpäin ja takaisin. Hoi laivayhtiöt!

  VastaaPoista