10. marraskuuta 2013

VANHAA JA UUTTA TIEDOTTAMISTA

Helsingin Sanomissa lukee "Yliopiston ymmärrettävä nykyisyys ja osoitettava tie tulevaisuuteen". Ja edelleen: Historian prosessi on ratkaisevissa vaiheissa aina näyttänyt yhtä vaikeasti tajuttavalta kuin nyt... Suunnilleen 1760-luvulla oli vihdoinkin Academia Aboensis päässyt täysin aikansa tasalle myöskin siinä mielessä, että suuret sivistysvirtaukset eivät enää saapuneet tänne mainittavasti myöhästyneinä... Ei, ei tämän päivän Hesarissa, vaan vuoden 1940 yliopiston 300-vuotisjuhlapuheessa 6.9, jolloin professori Eino Kaila piti juhlaesitelmän. Lehti on yksi niistä, joita on säilytetty vanhan merimiesarkun (1803) sisällä. Ovat kellastuneita ja hauraita, ummehtuneelle tuoksahtavia.

Kesäajan käyttöön ottoa anotaan. Englantiin on hyökätty, kovia taisteluita, Hitler on puhunut, Churchill puhunut alahuoneessa. Mutta on toivoa,on. Olo-huonekaluliike mainostaa Chippendale-huonekaluja. Olo on ollut City-kauppakujalla asemaa vastapäätä. Menossa on ilmapuolustusarpajaiset. Hankkikaa tämmöinen rikastumislippu, pyytää arpajaisten järjestäjä. Kaksi kappaletta 300 000mk voittoa ja 280kpl pienempiä voittoja. Paperituote Oy mainostaa uudenlaisia kantokasseja vakuuttaen ostoksilla oleville rouville niiden ylenpalttista kätevyyttä. Kantopussin ulkoasu on aistikas, ostokset kulkeutuvat kotiin vaivattomasti.Ylellisyysaitta Mikonkadulla haluaa ostaa kultaa, joku halajaa calvanoituja pellinpaloja, toinen kaipaa merenrantahuvilaa Helsingistä. Galerie Hörhammer Keskuskadulla ostaisi tauluja ja itämaisia mattoja. Elämä jatkuu ja pyörii, vaikka maailmalla kuohuu.Näin se on ollut ja pitääkin olla.

Hyppään suoraan seuraavaan aiheeseen. Matkapuhelin piippasi viestistä, jossa minua onnitellaan "Matkapuhelinoperaattori # on voittanut £ 2.000.000,00 kiloa Draw # 29467 Saat lisätietoja ja väittää, ota yhteyttä toimistoon (jonkunlainen nimi ja numero)". Ainoa selvä asia tässä oudon suomenkielisessä viestissä on puhelinnumero, johon passaa soitella, jos nämä mitälienevätkilot kiinnostavat. Tämä on minun kohdallani jo toinen kerta lyhyen ajan sisällä, kun koetellaan älykkyyteni määrää sillä lailla, josko lankeaisin loveen. Mutta kun en ole eilisen teeren tyttö tässäkään asiassa, niin poistin puhelimesta koko rikastumisen mahdollisuuden.

J.H.Erkko on sanonut runossa Onni!

Ei onni tule etsien,
se saapuu eläen.
Ei onni tule ulkoa,
se nousee rinnasta -
jos nousee;
jos ei, niin herätä se sieltä,
se kuulee omantunnon kieltä
ja nousee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti