20. helmikuuta 2013

KYLLÄSTYMISTÄ TALVEEN

Yksi puhelinsoitto ja kaksi postikorttia eilen.Muuten oli hiljaista sosiaalisen elämän rintamalla,paitsi tietysti Kivelän reissu.Lievässä lumisateessa menin ja tulin.Kulkuneuvot kohdillaan,ettei pitkiä odotuksia seuraavaan.Puoliso tervehti iloisesti päivähuoneessa  huudahtamalla minut nähtyään "hello".Ja vastasinhan minä hymyssä suin.Hyvällä tuulella oli kuin myös pirteä ja reipaskin olosuhteisiinsa nähden.Parta ajettiin ja hedelmät syötiin.Taateleista pitää eniten,vaikka eivät samalla tavalla ole tuoreita kuin muut salaatin ainekset.Sitten yleensä peittelen vuoteeseen ja puoliso myöhemmin nukahtaa.Istun jonkun aikaa untaan katsellen ja lähden.Katse etsii bussia Topeliuksenkadulla,että pitääkö jo juosta.Koskahan tulee aika,kun ajattelen,menköön,pian tulee seuraava?

Bussissa sain repusta pitkältä mieheltä kasvoihini. Eikö reppua voisi riisua ja kantaa kädessä? Kun jämähti päin pläsiä toisen kerran,jo sanoin.Esitti anteeksipyynnön ja siirtyi kauemmaksi jotakuta toista tönimään.Ja mikä ihmeen muotivillitys tämä reppu nykyisin on? Ennen sairastumistaan minunkin eräällä naispuolisella ystävälläni heilahteli aina reppu selässä mentiin minne tahansa.Kun elopainonsa takia vei muutenkin tilaa,pani reppu kaiken tuplaantumaan.Jysäytteli huolettomasti kanssaihmisiään.Nykyisin hänen reppunsa on naulassa.Elämään kuuluu nyt rollaattori ja Alzheimerin tauti.

Olen kyllästynyt lumeen ja koko talveen.Eikö talven pitäisi jo päättyä? Aurinkoa rakastavat kitisevät sen piilossa olemisesta paksun pilvipeitteen takana.Tänään ei näy pilviä,näkyy aurinko. Koivunrungot  kirkkaamman valkoiset ja jonkunlainen kimallus hangen päällä kertoo valon määrästä.Minä tykkään vain kesäauringosta.Odotettu kevät tulee ilman auringonpaistettakin.Tämä nyt yhtäkkinen paiste juoruaa myös huonosta siivouksesta kotonani.Ikkunat pitäisi pestä vihdoinkin tänä vuonna,imuroida huoneitten nurkatkin ja sohvan alusta,ottaa pölyt myös sieltä,missä on paljon tavaraa.Tämmöistä se aurinko määräilee.Ei hyvä.Jossain vaiheessa on alettava käyttää aurinkolaseja,ettei silmät valu.Jos valuu,ei sekään hyvä.Huolella askarreltu meikki kärsii.Olen siis ilmeisesti varjojen ja hämyjen lapsi,vaikka valossa keväällä juuri ja juuri kesän korvalla syntynyt.Kevät kuitenkin hyvä kakkonen vuodenaikojen vertailussa.

Voisipa jo näin sanoa talven mentyä:

Niin heräsit siis,Kevät.
Minä kuulen,kuinka kohoat
sinä nypläsängyssäsi.

  Kuulen sen: lumi lähtee pois
  hiljaisena pakenevana utuna.
  Sinun kätesi,kevyt ja hyväilevä,
  taikakäsi,noidankäsi,
  koskettaa katon harjaa
  ja nyt jo näkyy punainen pelti...

(P.Mustapää, Sämpsä Pellervoinen ensimmäinen säkeistö)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti