9. helmikuuta 2013

HUIJAAJIA JA HUIJATTAVIA

Nigerialaishuijarit saavat yhä suurempia summia rahaa suomalaisilta,kertoo Turun Sanomat.Se muinainen,ja miksi ei nykyinenkin,Auervaara-juttu,jossa oikea käsinkosketeltava mies käyttää naisen anteliaisuutta kaikin puolin hyväkseen,käy järkeeni,mutta pelkkien kirjeiden perusteella halpaan meneminen ei käy.Jos joku ruikuttaa kirjeessä rahaa ja kertoo vielä,että kirjeen saaja saisi euronsa takaisin sitten joskus (ehkä korkoineen),tämmöistä soopaa ei pitäisi uskoa.

Minä en enää nykyisin kovin helposti usko mihinkään,en edes rahaa pyytäviin tunnettuihin tahoihin,kun lähetetyt rahat eivät juurikaan koskaan saavuta avuntarvitsijaa,jonka nimissä avustusta on pyydetty.Miljoonia on Suomestakin lähetetty joidenkin ressujen tarpeisiin maastapakenijoiden telttakyliin asukkaiden olojen parantamiseksi,kotien rakentamiseen,ruokaan ja hygieniaan.Perille ei ole mennyt.Samat huonot olot on kuin ennenkin.Minne hiivattiin ne rahat katosivat? Minunkin lanttini,jotka tyhmyyttäni olen pankin kautta antanut? Nykyisin revin kerjuukirjeet,ovat ne sitten mistä tahansa mitä tahansa asiaa koskien.Ja tämmöiselle Afrikasta tulleelle jutulle antaisin piut ja paut.Olen jo tähän ikään nähden niin monissa vesissä keitetty,että tiedän ja vainuankin kaikenlaista.Olemme varmastikin kaikkialla maailmassa tunnettua sinisilmäistä kansaa,johon uppoaa kaikki kuulemamme,näkemämme ja lukemamme.

Kun Helsinkiin vuosia sitten ilmestyi näitä Romanian kerjäläisiä talojemme nurkkiin pahvimukeineen,en hetikään uskonut heidän olevan oikealla asialla.Kävellenkö ovat Suomeen tulleet? Eihän matkarahoja ole voinut olla ja jos olisi,olisi ollut fiksumpaa ostaa niillä ruokaa kotimaassa kuin uhrata ne matkaan.Myöhemmin selvisi heidän tulleen omilla autoillaan (!!!) vammaisrekvisiitan kanssa,joista osa varastoitiin Katajanokallekin ja josta aamuisin haettiin kullekin kerjuupäivälle sopiva apuväline ohikulkijoiden hellyttämiseksi.Jopa kerjuuvaatteetkin olivat erilaisia kuin ne,joita käytettiin vapaapäivinä.Tämmöistä peliä pidettiin vuosikausia ja meistä iso osa säälitteli,uskoi ja antoi lantin jos toisenkin.Tienistit olivat kuulemma ihan 50€ luokkaa päivässä! Ilman veroa! Höynäytettäviä riitti.Kerjääjät ja heidän esimiehensä,jotka ruljanssia pyörittivät,nauroivat partaansa rahoja laskiessaan ja panivat uuden erän "kerjäläisiä" tulemaan.

Sitten alkoi suomalaisilla mennä huonommin,työttömyyttä yms ja se toi järjenjuoksun tullessaan.Me aloimme tarvita itse rahojamme omiin tarpeisiimme ja suljimme kukkaron nyörit.Tienistit rahan anojilla pienenivät ja nyt heistä iso osa on kadonnut maasta.Muutamia näkyy Helsingissä.Eräs nainen istuu Sokoksen nurkalla ja hänellä on pahvilappu kädessä,jossa jotain lukee.En ole ohittanut kävellen,että olisin nähnyt lukea,mitä siinä valitetaan.Muita lappuja olen nähnyt.Eräässä kerran vaadittiin rahaa kotimatkaa varten.Toisessa vanha äiti kaukana omassa maassa tarvitsee lääkäriä varten rahaa. Lapset eivät pääse kouluun,kun ei ole rahaa,kertoi kolmas tiedote.Tämän kotimatkaraha-anojan kohdalla sain tuta kummia.Hän työnsi ostoskärryni kumoon odotellessani kuljetusta,kun kieltäydyin avustamasta.Kaveri hävisi lappuineen nopeasti ihmisvilinään.

Jos me haluamme auttaa,on varmasti lähituttavapiirissäkin avuntarvitsijoita.Jos rahaa eivät tarvitse,avun voi antaa muullakin tavalla.Näitä tarvitsijoita aivan varmasti on.He eivät vaan istu kadulla siitä kertomassa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti