28. toukokuuta 2012

KESÄKUUN KORVILLA

Tänään alkoi uusi viikko ja se onkin toukokuun viimeinen.Perjantaina mennään kesäkuuta. Siitä mittumaariin 23 päivää.Kallistutaan suven ehtoopuolelle,sanovat.Ehkä johtuu valosta.Alkaa himmetä.Almanakassa kuitenkin vielä kaksi kokonaista kesäkuukautta ja intiaanikesäkin mahdollinen syksyviimojen jälkeen.Sitä ennen kuitenkin vaikka mitä.Café Empire Sederholmin talossa avautuu runsaaksi viikoksi 9.6. Helsinki-päivä siitä kolmen päivän päästä ja Made in Helsinki Hakasalmen huvilassa ja jos jonkun tekee mieli puutarhajuhliin,niin tervemenoa 15.6.Työväenasuntomuseoon.

Piha on nyt parhaimmillaan.Enkä tarkoita omia kukkiani,vaan koristeomenapuitten kukkaloistoa.Tuomet kukkivat rantaraitin varsilla ja alakerran hoitamattomalla patiolla on voikukkameri.Nurmikko pihalla jo kertaalleen leikattu.Ja voi kuinka silloin tuoksuu hyvältä.Olen aina pitänyt vastaleikatun nurmen aromista.Vuosikymmeniä sitten isän kanssa ajellessa maaseudulla,tulvi auton avonaisista ikkunoista leikatun heinän tuoksu myöhemmin kesällä.Siihen aikaan vielä kaikki tehtiin käsipelillä ja suomalaisten vanhojen elokuvien tapaan heinä pantiin seipäille.Olen minä ollut heinätöissäkin.Polkenut heiniä tiiviimpään heinärattaissa,kun ne seipäillä kuivuttuaan kerättiin latoon vietäväksi.Eteläisellä Pohjanmaalla olen päässyt tämmöiseen virkaan.Totista työtä oli,elokuvien romantiikka kaukana.

"...Pellolla käy vilske vilkkain,
huiske helmusten ja hilkkain-
heinänteon kiire on!
Työn ja laulun riemukirkkain
kilvalla soi heinäsirkkain
alla suven auringon..."

(Lauri Pohjanpää "Heinäkuussa" kuudes säkeistö, kirjasta Suomen suvi,WSOy 1944)


Hyvinkäällä tuskin kesän riemut on mielessä,kun  nuori mies seisoi rakennuksen katolla umpimähkäisesti ihmisjoukkoon ampuen.Vaikka eräs rouva uutisissa kyseli,voiko nuoriso noin huonosti? en kysymystä allekirjoita.Kyllä monet tahtovat tällä tavoin julkisuutta kuin myös tuta,miltä tappaminen tuntuu.Ohjeet joukkomurhaan saatu maailmalta ja omastakin maasta,taistelupelit pelattu ja television suoltamat ihmishenkiä säästämättömät elokuvat katsottu.Mitä on tehty väärin? pohtivat nytkin tämän miehen vanhemmat.Uhrien omaiset kysyvät,miksi? Vaikka aselakia tiukennettaisiin,aseita saa aina helposti.Jos ei muualta,niin isän asekaapista kuten tämä hyvinkääläinen.Ehkä isä miettii,olisiko pitänyt lukita paremmin? Jos ei siitä kaapista,niin muualta ja sitten  kuolemaa kylvämään.Suomen liput Hyvinkäällä puolitangossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti